Publicerad 13 september 2017 Av I Konstkommentarer Med 28154 Visningar

”Det gick inte att säga nej”

Mattias Norströms krökta flaggstång med en svensk flagga på Sergels torg, Du gamla, du fria, har som bekant väckt upprörda känslor i sociala medier och sårat en och annan politiker högerut. Men man kan fråga sig hur många medborgare som egentligen engagerat sig i verket. När Kulturhuset bjuder in till finissage-debatt med framstående konstspecialister är vi bara runt tjugo personer i publiken.

Samtalet mellan kritikerna Clemens Poellinger och Mårten Arndtzén, curatorerna Robert Stasinski och Anna van der Vliet modererades av konsthistorikern Paulina Sokolow och var en smula småtråkigt med tanke känslostormarna. Van der Vliet, som beställt verket, tycker att det är ”sorgligt och mångtydigt”, men Poellinger tycker att det är enkelspårigt och att syftet är att dryga ut kassan i Kulturhusets ”uppmärksamhetsekonomi”. Men ingen i den luttrade församlingen verkade särskilt upprörd.

Det brände till, till slut, då Mårten Arndtzén riktade sig till Kulturhusets Johan Wirfält, en av curatorerna bakom installationen av verket. Arndtzén frågade sig om inte denna relativt ofarliga våghalsighet är ett försök att ärerädda Kulturhuset som ”har ett fläckat rykte vad gäller yttrandefrihet”. Han syftade bland annat på att Kulturhusets ledning stoppade titeln ”Negerkungens återkomst” på Makode Lindes utställning häromåret och att Lars Vilks påstås ha blivit ombedd att inte närvara vid ett evenemang. Wirfält förnekade förstås att så var fallet. Sedan ebbade diskussionen ut.

Verkets upphovsman satt i publiken och fick svara på några frågor. När verket visades i Göteborg hade han medvetet valt bort politiskt laddade platser för att verkets mångtydighet skulle få spelrum. Men varför accepterade han då att placera det mitt på en av huvudstadens mest laddade platser? ”Det gick inte att säga nej” var svaret. Han bidrog också med en överraskande analys av verket: ”det väcker mycket känslor, därför är det en hyllning till Sverige”.

Andreas Gedin

Foto: Andreas Gedin, Matilda Rahm. Kulturhuset Stadsteatern, Sergels torg. Konstverket visades 29 augusti – 12 september 2017

Andreas Gedin är konstnär, curator och skribent. Bosatt i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.