Publicerad 09 februari 2016 Av I Gå och se! Med 10045 Visningar

David Svensson på Galleri Fagerstedt

20310119-QQHcNDavid Svenssons utställning “Drapings” på Galleri Fagerstedt genomsyras, i all sin lågmäldhet, av lekfull experimentlusta och känsla för materialitet. I sina nya sammetsalster kombinerar konstnären något så osannolikt och oväntat som egna taktila minnen från 70-talets barndom med närstudier av italiensk senmedeltid och tidigt renässansmåleri.

Såsom han brukade göra med den mörkgröna mattan i barnkammaren, har Svensson arbetat med att borsta sammetstygets lugg i olika riktningar för att formge den önskade bilden. Ingen annan behandling har tillförts tyget. Greppet är lika enkelt som nytänkande och effektfullt.

Och som utställningens titel antyder avbildar Svenssons målningar utsnitt av draperingar, klädedräkter och mantlar – detaljer från målningar av Giotto, Massaccio, Piero della Francesca samt Fra Angelico. Färgskalorna är tygernas egna och motsvarar originalfärgerna i mästarnas målningar. I likhet med träsnitt skapar sammetens inneboende egenskaper rumsligheter och ett ljus- och skuggspel, vilket återspeglar väl de frågeställningar som också engagerade de italienska målarna.

20310113-ynJPpUttrycket blir lekfullt men också skört och efemärt, och det i dubbel bemärkelse. För om den fysiska upplevelsen handlar om perception i relation till rum och kropp, om att verkets utseende bokstavligt talat förändras med betraktarens egna rörelser, så fångar Svenssons verk också in det metafysiska, det överjordiska så självklart inskrivet i de gamla mästarnas avsikter. Att sammetsbilden skulle kunna suddas ut i ett enda svep, lika lätt som den kan framkallas, blir dess tydliga metafor.

Fortfarande har du chans att se denna utställning. Även utan de konsthistoriska referenserna fungerar Svenssons målningar som suggestiva abstrakta verk av ljus och färg, färg och underlag. Och än intressantare: Svenssons grepp utgör ett tankeväckande bidrag till ett målerifält som ständigt försöker förnya sig. Att måla för hand har fått en helt ny innebörd.

Gabriela López

Foto: Galleri Fagerstedt, Hälsingegatan 18. Utställningen pågår 14 januari – 21 februari 2016

Jag är frilanscurator med särskilt intresse för konstnärliga gestaltningar i offentliga miljöer, och arbetar som konstkonsult och konstskribent. Jag har en masterexamen i curating från Stockholms universitet och har sedan tidigare lång erfarenhet som projektledare och utställningsproducent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.