Publicerad 31 mars 2019 Av I Konsten väljer Med 1439 Visningar

Daniel Fleur på Stene Projects

I den digitala världen bjuder glitchen på starka visuella effekter. En glitch är en distorsion, alltså digital information som har spårat ur. Glitch betyder slinta på tyska och det är en träffande beskrivning på en oordnad samling pixlar som halkar omkring i en glashal digital värld. Denna oavsiktliga effekt skapar slumpartade asymmetriskt pixlade mönster som bland annat har figurerat i klädmodet sedan en tid.

Daniel Fleur har i sina målningar som visas hos Stene Projects också fastnat för pixlarnas estetiska och konceptuella möjligheter. Han undviker lyckligtvis den rena digitala glitch-kitschen utan antyder detta slags tekniska missöden med försiktighet i ett förhållandevis traditionellt måleri med rötter hos samtida målare som Luc Tuymans och Marlene Dumas.

Det är fråga om ett tunt och känsligt skiktmåleri med akvarellartade kvalitéer. Målningarna är alltså inte bara studier i färgens och teckningens möjligheter till att gestalta ljus och rum, utan laddas av spänningen mellan en digital aura och måleriets grundläggande frågor. Bilderna gestaltar undflyende och anonyma rumsligheter, något slags dekonstruerade landskap, och i ett par mindre darriga studier porträtteras en person sedd bakifrån och en vit pinnstol. De yvigt penslade inslagen av pixlar skänker bilderna distade och begåvat tiltade liv. 

Andreas Gedin

Foto: Stene Projects, Brunnsgatan 21 B. Utställningen pågår 21 mars – 13 april 2019

Andreas Gedin är konstnär, curator och skribent. Bosatt i Stockholm.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.