Accelerator presenterar den franska konstnären Cyprien Gaillard med fyra verk. Det kanske låter snålt tilltaget för att ge en rättvisande bild av ett under senare år uppmärksammat konstnärskap. Men istället känns det som om just de här verken får den plats de behöver i en tät och fint sammanhållen utställning.
Samtidigt innehåller de fyra verken det mesta som kommit att förknippas med Cyprien Gaillard och hans sätt att i alltifrån videoinstallationer till fotografier knyta ihop det urbana med det icke-urbana och med utopiska idéer. Just de cykliska skeendena och kretsloppstänkandet betonas starkt i ”Overburden”, som inte bara betyder överlastad utan även är en term inom gruvindustrin som avser det som ligger över det man vill komma åt. En sorts restprodukt som behöver tas bort när någonting ska utvinnas med andra ord.
Nu tror jag inte att Cyprien Gaillard vill gräva sig ned till någonting specifikt med ”Overburden”. För honom ligger intresset istället mer i de lager av bilder och idéer som han på ett närmast arkeologiskt och antropologiskt sätt lyfter fram och dissekerar framför vår blick. Överhuvudtaget är Cyprien Gaillard en associativ konstnär som på ett imponerande sätt får allting att hänga ihop när han, som här, korsklipper skapandet av korallrev med bilder av fossiler och en skulptur av Carl Milles.
För Milles skulptur ”Sjöguden” sammanförs i titelverket ”Overburden (Sjöguden/Kungsträdgården)” med en bild från Kungsträdgårdens tunnelbanestation. Resultatet blir nästan abstrakt när de båda bilderna dubbelexponeras i Gaillards polaroid. Att konstnären Ulrik Samuelson också utformat Kungsträdgårdens tunnelbanestation som en utgrävning av ett förlorat palats är förstås passande i sammanhanget. För både där och i Gaillards visuella värld finns det inslag som stör och gör bilden mer komplex.
Som den monstruösa figuren i Max Ernst målning ”L’Ange du foyer” från 1937. Först en bit in utställningsrummet framträder den holografiskt dansande versionen av gestalten som Gaillard inlemmat i sitt verk. En surrealistisk påminnelse om att fascismens onda ande ännu inte lämnat rummet.
Till den ödesmättade stämningen bidrar även det gulaktiga ljuset från Gunnar Asplunds lykta från Skogskyrkogården i verket ”Woodland Cemetery fixture (Rescued and restored)”. I det skenet blickar man sedan ut mot det stora utställningsrummet och videoverket ”Ocean II Ocean” som fyller en stor del av den bortre väggen. Det är lätt att fastna i det drygt tio minuter långa och loopade verket eftersom det både är rytmiskt klippt och bokstavligen djupt fascinerande.
Till en början är det svårt att förstå vad det egentligen är man ser när utslitna tunnelbanevagnar från New York dumpas i havet utanför den amerikanska östkusten och försvinner ner i det grönblåa vattnet. Först senare ser vi hur de fylls av havets djur och växter. Det som ser ut som miljövidrig dumpning visar sig vara ett sätt att skapa konstgjorda korallrev.
Cyprien Gaillards utställning är den andra som visas i de ombyggda och nyrenoverade lokalerna vid Stockholms universitet men den första med fysiska objekt. Accelerator vågar dessutom även den här gången utnyttja storskaligheten i utställningsrummen i det som tidigare var ett underjordiskt forskningslaboratorium. Även om Tino Sehgals inledande utställning ”This Progress” bestod av ett helt immateriellt verk, som byggde på samtal mellan besökaren och ett antal aktörer, lyfte det samtidigt fram själva platsen och rummen som det stafettliknande samtalet rörde sig genom.
Och precis som ”This Progress” pekar Cyprien Gaillards utställning ”Overburden” utanför situationen som den skapar. Lika mycket som den vill locka in besökaren i den.
Thomas Olsson
Foto: Christian Saltas/Accelerator, Frescativägen 26A. Utställningen pågår 26 oktober – 15 december 2019