Publicerad 15 juli 2019 Av I Konsten väljer Med 2013 Visningar

Constance Tenvik med vänner på Loyal Gallery

Constance Tenvik är en norsk konstnär som representeras av Loyal Gallery. Hennes första utställning på galleriet, Gesamtkunst With Myself 2017, gav galleriet ett nytt golv, visade en performance under vernissagen och presenterade video, textilverk, teckning och måleri. En allomfattande orkestrering av platsen, utmärkande för hur Tenvik arbetar. Efter devisen ”konsten är livet, allt för konsten” tillåts allt hänga ihop, och människorna hon möter får vara viktiga.

En annan konstnär med samma allomfattande syn på konstnärskapet var Moki Cherry som dog 2009. Tenvik har studerat henne på nära håll och är i kontakt med familjen Cherry som har hand om arvet efter Moki. I utställningen ingår några av Cherrys karaktäristiska textilier som aldrig visats publikt tidigare. I taket hänger en drömsk skapelse, ett kollageverk från 1977 som då hängde i ett av barnens sovrum.

Verk av Susanne Winterling

Några av de 23 konstnärerna som visas i utställningen lärde Tenvik känna under sina år som student. Susanne Winterling var en av hennes lärare på Konsthögskolan i Oslo. Hennes verk Vertex presenteras på en skärm. En intagande loop av ett par händer tillverkade i datorgrafik, CGI. Former som rör sig flytande i bild till musik mot en svart bakgrund.

Också Huma Bhabha är en gammal lärare. Henne träffade Tenvik som master-student på Yale School of Art. Av Bhabha presenteras en teckning; en figur i rosa mot gul bakgrund som drar tankarna till utomjordiska existenser. Kopplingen till sci-fi känns igen, inte minst från den uppmärksammade skulpturinstallationen som Bhabha visade på taket till Metropolitan Museum of Art i New York förra året.

Verk av Huma Bhabha, Tschabalala Self och Moki Cherry

Intill teckningen hänger ett verk av en av studiekamraterna från Yale, Tschbalala Self. Princess är ett stort kollage i textil och akryl med en sittande kvinnofigur komplett med hår från en människa. Såvitt jag vet är det första gången hennes verk visas i Sverige.

Tenvik och Self är båda födda 1990, och två unga konstnärer som uppmärksammats stort av ledande institutioner i sina hemländer. Hammer Museum i Los Angels visade nyligen en omfattande installation av Self. Tenvik har presenterats både på UKS, Unge Kunstneres Samfund och Astrup Fearnley Museet i Oslo.

Verk av Constance Tenvik

I den här utställningen visas två större målningar av Tenvik själv (th). The Rose of Water är en mörkt blå blomma mot blå bakgrund, The Rose of Fire en röd mot rosa bakgrund. De liknar emblem, skulle kunna vara symboler för en riddarorden eller en hemlig sekt. I all sin enkelhet är det något mystiskt över dem. 

A Seed’s A Star är en formidabel kartläggning av vilka konstnärer Tenvik inspireras av och tar in i sitt universum just nu. En blandning av nya namn och etablerade konstnärskap i olika åldrar. Det känns lyxigt att få ta del av den.

Jenny Danielsson

Foto: Loyal Gallery, Odengatan 3. Utställningen pågår 15 juni – 17 augusti 2019

Jenny Danielsson är frilansskribent och tycker om att prata konst. Det gör hon i podcasten The Artword och i Danielsson & Carlson, som hon driver tillsammans med Oscar Carlsson. Med studier i konstvetenskap och idéhistoria i bagaget har hon arbetat både på museum och galleri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.