Publicerad 08 november 2012 Av I Konsten väljer Med 3958 Visningar

Christer Strömholm på Fotografiska

Fotografiska i Stockholm har under hösten satsat på en extensiv och välfylld retrospektiv om Christer Strömholm, som heter kort och gott CHR. I år var det tio år sedan en av Sveriges mest uppmärksammade och kanske också kontroversiella fotografer gick bort, och hyllningen på Fotografiska innehåller en stor del av hans verk, liksom kuriosa och publikationer men även intervjuer och filmer om hans liv. Mycket i utställningen handlar om Christer, den privata personen eftersom han inte endast tog fotografier, han levde fotografi. Christer Strömholm menade själv att ”det viktigaste med fotografi är personligt ansvar, utan att delta i livet så kan man inte fotografera det. Man måste vara där med alla sina sinnen”.

Som person var han högst unik vilket framkommer tydligt i samtalet mellan Christer och hans son. Här berättar han om hur han möblerar om varje lördag, då det inte är bra att vakna på samma plats i huset varje morgon. Han berättar om de tankar han samlade, under olika kategorier. Dessa tankar, kloka ord, uppmaningar och reflektioner var ofta motsägelsefulla, som ”låt inte motivet skymma bilden” och ”vad bilden föreställer är dess mening”, men inte desto mindre betydelsefulla. Många som kände honom berättade också att han var en sådan människa som startar processer hos andra, som stör i vardagens lunk.

Kanske mest känd är Christer Strömholm för bilderna ”Les amies de Place Blanche” (”Vännerna från Place Blanche”). Detta var fotografier tagna i början av hans karriär, i 50-talets Paris. Här mötte Christer de unga transexuella och blev vän med framför allt två kvinnor, Jackie och Nana. De levde ett hårt liv i Paris där prostitution var det enda sättet att skrapa ihop pengar till ett efterlängtat könsbyte. Bilderna av Nana och Jackie skildrar dock oftast inte denna hårda verklighet utan visar snarare på humorn och värmen som fanns mellan vännerna. Det är tydligt i bilderna, och även bekräftat genom senare intervjuer, att de båda kvinnorna var bekväma med Christer och på bilderna är de alltid avslappnade och naturliga.

Just detta genomsyrar hela Christer Strömholms produktion, vikten vid relationen mellan fotografen och subjektet. För Christer var kameran endast en död metallbit och han såg inget värde i den som ensamstående objekt. Därför, menade Christer, ligger essensen av fotografiet i relationen mellan avsändaren och mottagaren. Inför Christers bilder så känner man sig mindre som en observatör, utan en personlig relation skapas istället till bilden och subjektet.

Mycket kan sägas om CHR men egentligen skall den bara ses. Passa på innan den 25 november.

Adress: Stadsgårdshamnen 22, Stockholm
Utställnngen pågår under perioden 24/8 – 25/11

Johanna Theander (text), Christer Strömholm (foto)

Johanna Theander är konstskribent med examen i konstvetenskap och kulturvetenskap från Lunds universitet. Hon skriver regelbundet för Konsten.net.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.