Publicerad 20 januari 2015 Av I Konsten väljer Med 5315 Visningar

Cecilia Edefalk och Berta Hansson på Stene Projects

Vidöppna ögon ger sig till känna överallt på väggarna i denna tätt hängda men samtidigt luftiga utställning. I teckningar och målningar uppträder ögonparen oupphörligt, symboliserande våra själars brunnar. Två cirkelrunda punkter, samtidigt seende och blinda, med en riktning inåt mot domäner bortom verkligheten. Utställningen utforskar och synliggör med en ovanlig och öppen generositet möjliga frändskaper över generationsgränserna. Ansiktet fungerar närmast platsspecifikt med ögonen som ett slags bildspråklig modell där överföringen mellan konstnärerna verk äger rum. Och bevittnas genom betraktarens ögon.

steneCecilia Edefalk och Berta Hansson intar huvudrollerna här, men både curatorn Gert Anderssons syster och pappa är representerade med varsitt verk. Systern Tobis skissartade målning visar en inåtvänd figur med blundande blick, medan pappa Torstens tecknade gestalt stirrar stint, liksom objektifierad, ut från en stel ansiktsbård som påminner om en dopfunt. Teckningen föder fram en identitet, och närvaron av de två familjeporträtten förstärker rummets redan hängivna intimitet.

I en improviserad triptyk – något av utställningens brännpunkt – möts varsitt ansikte av Hansson och Edefalk. I båda framträder ögonen som håligheter, målade hos Hansson och verkliga hos Edefalk. Hon har skurit ut två mörka hål i duken och dessa speglas genom en tunn pappskiva bestruken med vit färg. I pappret återkommer öppningarna som i en objektiv prototyp, den samtidigt neutraliserar och förenklar samtalet mellan de realistiskt avbildade ansiktena. De tre bildkomponenterna utför en viktlös balansakt som är både utmanande och självklar.

Trots rummets begränsade utrymme pågår flera olika berättelser samtidigt. Edefalks monokroma målningar i tändsticksformat syns instoppade i väggarnas gömmen, och under taket svävar Hanssons hotfullt grafiska målningar av nattfåglar mot en svart bakgrund. De representerar skilda bildvärldar men är här tillfälligt förenade. Aldrig tidigare har väl det gamla stallet hos Stene framstått så explosivt vackert som nu.

Adress: Brunnsgatan 21 B, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 15/1 – 7/2

Magnus Bons (text), Stene Projects (foto)

Jag är Konstens redaktör sedan hösten 2015. Förutom på Konsten.net skriver jag i Dagens Nyheter, Konstperspektiv och Fotografisk tidskrift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.