Publicerad 17 september 2018 Av I Gå och se! Med 2129 Visningar

Carmen Winant på Stene Projects

“Body/Index” på Stene Projects är Carmen Winants första soloutställning i Europa och en presentation av en konstnär som framför allt arbetar med funna bilder i gränslandet mellan collage och installation.

I ”Body/Index” har Carmen Winant utgått från äldre böcker med bilder på kvinnor ämnade att fungera som referensmaterial för konstnärer. Ovanpå dessa finns sedan bilder på kvinnor i olika åldrar och av olika etnicitet, ensamma kvinnor och kvinnor med barn, kvinnor som dansar, arbetar eller utför andra aktiviteter, i närbild eller på avstånd.

Det är ett myller av bilder som möter betraktaren men efter en stund skapas en visuell logik, ett system i kaoset. Vanligtvis utgår Winant från ett smalare tema än vad som visas på Stene Projects, vilket kan förklara något av det kaotiska intrycket. Samtidigt drivs betraktaren i detta fall att göra ett slags utgrävning i mängden av bilder och Winant lämnar på så vis tolkningen av verket mer öppen.

Under flera år har Winant behandlat kvinnor och typiskt kvinnliga erfarenheter i sin konst. Senast med boken ”My Birth” och den ackompanjerande utställningen på MoMA där hon samlat foton på kvinnor under förlossningar. I verket ”Looking forward to being attacked” har Winant fogat samman bilder på kvinnor från självförsvarsklasser. Estetiken känns igen eftersom de funna bilderna i hennes olika verk ofta har några år på nacken. Mest påminner de om 70-talets politiska affischer och det är också därför man på Stene Projects valt att inte rama in bilderna, för att bevara det råa intrycket.

Carmen Winant visar med ”Body/Index” att det finns kraft i antalet. Att just mängden bilder på kvinnor ger mer än summan av bilderna. Varje enskilt fotografi är i sig ganska anonymt men tillsammans ger de en bild av kvinnlighetens potentiella aspekter som något inneboende men också performativt.

Johanna Theander

Foto: Carl-Henric Tillberg, Stene Projects, Brunnsgatan 21 B. Utställningen pågår 6 september – 6 oktober 2018 

Johanna Theander är konstskribent med examen i konstvetenskap och kulturvetenskap från Lunds universitet. Hon skriver regelbundet för Konsten.net.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.