Publicerad 03 maj 2016 Av I Gå och se! Med 5136 Visningar

Carin Ellberg på Andréhn-Schiptjenko

ÔǪutan vingar...”Jag drömde att jag kunde flyga…”, ”…utan vingar…”, ”…som kittlades…” De luftburna titlarna på Carin Ellbergs utsökta verk på papper gör att bilderna materialiseras. Och att de, om så bara för ett ögonblick, fixeras i sina till synes tillfälliga former. Orden öppnar de på en gång spröda och pregnanta akvarellerna och föreslår en avläsning. Titlarna placerar Ellbergs bilder i luften, medan bilderna själva tycks framleva sina liv under vattnet, i en varm och långsamt framflytande miljö. Koraller, snäckor, sjöborrar och andra mer oidentifierade vattenvarelser blir tydliga genom Ellbergs bilder. Vi ser också lungor som andas, kroppsdelar som pulserar. Händer, munnar – blad och sjöväxter.

Som av en slump lyssnar jag på Miles Davis CD ”In a silent way” när jag skriver om Ellberg. Det visar sig vara en mycket bra kombination. Miles släpande, men ändå distinkta, trumpet korresponderar exakt med Ellbergs porösa bildvärld. Tillsammans är det smärtsamt vackert, och i samma diskret pumpande tempo. Jag vill minnas att Miles själv målade liknande former, som trycktes på omslaget till en av hans sena skivor?

_DSC0252Ellbergs utställning kretsar väl egentligen kring ett antal stora skulpturer i format rundjärn och med en färgad platta av glas i centrum, som cellkärnan hos maneter. Hennes nerviga former beskriver ett slags svävande gestalter, sprungna ur men frisläppta från pappren. De uppträder som gester tecknade i luften, helt lätta men med en säregen poetisk tyngd. Titlarna talar här om sjöjungfrur, plantor, ögon. Vattenvärldar där glasplattorna blir till pupiller, med antydda seenden. Utställningens huvudnummer, den väldiga skulpturen ”Mother of Pearl” (överst, 2016), fyller ut hela den nedre delen av galleriet med sin närvaro. Järnet formar sig till en musslas skelett, ett organiserat virrvarr av sammanlöpande trådar.

Genom utställningen har Ellberg tagit ett stort kliv framåt, och samtidigt fördjupat de teman och utseenden som hon länge arbetat med. Det är verkligen inte ofta man möter material och idé i ett så lyckosamt samspel som här hos Carin Ellbergs svävande varelser. De ser ut att ha tillkommit ur en lustfylld lek, där inte mycket har hållits tillbaka. Verk anpassade endast efter luftens och vattnets friktion.

Magnus Bons

Foto: Andréhn-Schiptjenko. Utställningen pågår 7 april – 7 maj 2016

Jag är Konstens redaktör sedan hösten 2015. Förutom på Konsten.net skriver jag i Dagens Nyheter, Konstperspektiv och Fotografisk tidskrift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.