Publicerad 26 oktober 2014 Av I Gå och se! Med 4443 Visningar

Bruno Knutman på Galleri Magnus Karlsson

Bruno Knutmans stiliserade bildspråk ligger nära serieteckningen, men utan att någon specifik källa går att identifiera. Hans collageartade kompositioner har ett grunt scenrum och bildar ett slags samtida mysteriespel. Kanske finns hans hemvist i det parallellt anonyma och avslöjade? Ligger hans särprägel i presentationer av ögonblicket då något hemligt plötsligt blir upplyst?

BK1413I målningarna avtecknar sig stadens mörka siluett mot en himmel upplyst av bomber. Det är krigstid – Allvarstid – och Knutman hämtar utställningens titel från en affisch från 30-talet, som han målat av. I ett hörn finns en oval förenklad form målad i isande vit färg. Lågorna från nazisternas bokbål. Det blir till ett emblem som Knutman upprepar som en stämpel i bild efter bild. En varningslampa från förr, men riktad rakt in i det närvarande. Konturer av människor dansar sorglöst runt som neonslingor i målningarna. Alltid mot svart botten.

Men vid några enstaka tillfällen lyser Knutmans annars så utpräglat svartvita värld upp av färgkaskader. Effekten blir då desto starkare. Det är som om ögonen ställer om sig till förhållanden som råder hos andra målare, som Bonnard och Ola Billgren. Eller varför inte Luc Tuymans? Det är en lättnad, och en stor njutning, att se Knutmans utsökta färgkänsla, som på pricken avbildar en sorts fotografisk luddighet. Även färgerna rymmer således flerskiktade lager av stilar, och används som ett slags kamouflage. Solfjädern blir här till ett slags speglande yta som visar alla himlens hemskheter.

Det gäckande draget bevaras intakt i Knutmans målningar, även när gestalterna upptäcks av det flödande ljuset. Men vi får aldrig se deras ansikten, som är maskerade eller helt består av en mask. ”Inferno” framstår som en nyckelbild, där element ur andra målningar sammansmälter till en teatralisk tablå av krigets helvete. Här finns både ljus och mörker, svärta och färgkraft. Dröm eller verklighet?

Adress: Fredsgatan 12, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 11/10 – 9/11

Magnus Bons (text), Galleri Magnus Karlsson (foto)

Jag är Konstens redaktör sedan hösten 2015. Förutom på Konsten.net skriver jag i Dagens Nyheter, Konstperspektiv och Fotografisk tidskrift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.