Publicerad 08 november 2012 Av I Konsten väljer Med 14066 Visningar

Björn Larsson på Galleri KG52

Björn Larsson fortsätter sitt “översättningsprojekt” i samarbete med egyptiska handkolorister. Relationen har upprätthållits sedan början av 2000-talet, och mycket vatten har flutit under broarna under den tiden. För tio år sedan var fortfarande konsten att handkolorera fotografier stabil i Egypten, men numera har Photoshop blivit nästan lika vanligt där som här. Mot den bakgrunden kanske Björn Larssons projekt skall kategoriseras som kulturbistånd, vem vet?

Projektets bärande idé är fortfarande densamma: Björn Larsson förser sina egyptiska kolleger med svartvita fotografier, som de sedan handkolorerar utan några som helst instruktioner från konstnären/beställaren. I tidiga bildserier har vi exempelvis kunnat se den glåmiga svenska landsbygden med dess nedlagda Konsumbutiker blomma upp i frodiga, Medelhavsinspirerade färger. Denna gång har Björn Larsson gett sig ut naturen och hitta bilvrak som ägarna dumpat där i stället för att bekosta skrotningen, en inte alltför ovanlig syn i den svenska vegetationen. I egyptiernas händer sker emellertid en mirakulös äreräddning. Bilarna lyser i klara färger, de upphör att enbart vara trista symboler för konsumtionssamhällets slit-och-slängmentalitet och antar skepnaden av strandade skepp, sällsamma fossil eller rent av platsspecifika konstverk.

I andra delar av utställningen är själva översättningsprocessen tydligare och mer pedagogisk. Porträtt av människor, bilder av byggnader och natur får oss att fundera ett tag över vad som egentligen styr hur vi uppfattar en bild. Björn Larsson är en konstbildare i vars sällskap det aldrig blir tråkigt.

Adress: Kammakargatan 52, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 3/11 – 24/11

Anders Olofsson (text), Björn Larsson (foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.