Publicerad 27 maj 2014 Av I Gå och se! Med 9585 Visningar

“Återväxt” på Galleri Forum

20140520-omslag2Galleri Forum visar en utställning med namnet Återväxt. Utställningstiteln syftar på att ett flertal unga och nyutbildade konstnärer blandas med erfarna konstnärer. Projektet Återväxt återspeglas i hela Forums verksamhet med konserter av yngre och mer etablerade kompositörer. Konstutställningen är sammanställd av konstnären Filippa Arrias. Flera av konstnärerna har tidigare varit hennes elever. Det syns också i valet av konst med måleri som likt Filippa Arrias målningar är just väldigt mycket måleri.

Det är kanske inte en storslagen utställningen men den har något man alltför sällan ser på gallerier i Stockholm och därför tycker jag att man ska gå och se den. Jag skulle vilja kalla det ett förutsättningslöst intresse för måleriet som uttrycksform. De utvalda konstnärerna arbetar på helt olika sätt men de delar ett gemensamt intresse för att utforska vad måleri kan vara i samtiden. Forums lokaler framhäver inte alltid konsten på bästa sätt, åtminstone inte i alla utrymmen. Det kan därför vara lätt att missa utställare med subtila måleriska kvalitéer som exempelvis Nils Johanssons vackra måleri där bildernas berättelser mejslats fram med små medel. Till skillnad från konstnären Leontine Arvidssons svarta tuschmålningar som tycks som gjorda för platsen. Trots att hennes målningarna blir som svarta hål i rummet drar ytornas reflekterande och varierade spänningar till sig ens intresse.

Det gör också Corinne Ericssons svarta skulptur av järn och grafiska bild av en kyrklik byggnadsplats där interiören verkar genomgå en grundlig dekonstruktion. Lucas Rahn är den mest etablerade av utställningens konstnärer med flera separatutställningar på exempelvis Galleri Christian Larsen i Stockholm. Rahn arbetar med ett samtida måleri med rötter i traditionen. Samtidigt har målningarna ett konceptuellt drag där man tycker sig kunna läsa in kommentarer till måleriets historia, som att han målar av måleriet. Utställningens styrka är variationen, alla utställningens deltagare har sitt eget sätt använda måleriet som uttrycksform.

Adress: Sigtunagatan 14, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 15/5 – 1/6

Maria Johansson (text), Galleri Forum (foto)

Bor och arbetar i Sthlm. Utbildad på Konsthögskolan i Sthlm. Har också studerat konstpedagogik och konstvetenskap. Arbetar med eget konstnärskap, konstprojekt samt texter om konst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.