Publicerad 30 januari 2014 Av I Konsten väljer Med 3858 Visningar

Anne Thulin på Galleri Charlotte Lund

at__o_gra_loMed precision och en graciös kraft i uttrycket visar Anne Thulin hur något avslöjar okända sidor i ögonblicket det förvandlas till något annat. Ett mediums transponering, för det handlar inte om översättning, till ett annat medium skapar en vibrerande resonans i tidigare oöppnade rum. Denna dialogiska tes är inte spekulativ. I utställningen ”O grå – bilder i språk” är det ett fysiskt konstaterande. Det handlar om orden: ”Och ordet vart material” för att parafrasera Johannesevangeliet. Men det är en paradoxalt metaforisk materialitet som inte ska förväxlas med lekfullhet eller ljushet. Den är tung och fylld av svärta snarare än ”nåd och sanning”. Thulin frammanar en känsla att världen hakar i, nästlar in sig, skrubbar av sig, och tynger ned orden.

Thulin tar sig an Katarina Frostensons dikter med hopslagna häftklamrars knipande baksidor samt mörkt pigment på papper. Det fungerar som allra bäst när texten får vara det mörkas epicentrum, i de få exemplen på motsatsen förloras den säregna tyngdkraften. Det finns också tidigare verk (från 2008) med häftklamrar bortom språket. I dialog med ”tolkningarna” av Frostenson är dessa de allra mest intensiva, tunga som glimrande brynjor. Det går också att beskåda två för Thulin mer bekanta verk med tidningspapper doppade i vax. Båda sidorna lyser igenom och suddas ut mot andra sidor i en blandning av medier som synkroniskt spänner över skriftens historia och glömska. Utställningen ramas in av en ljudinstallation i hallen som även den flyr det kommenterande anslaget för att hålla upp ännu en sida: läsandet och koncentrationen mellan prosans grötighet och poesins stringens där alldagliga konjunktioner förvandlas till ett mystiskt kitt.

Med ett eftertänksamt handlag undviker Thulin att kolonisera ordet eller att låta sig själv koloniseras av det samma. Det är svårare än det låter. Konsten får här vara en blindskrift för seende som talar utan att använda illustrationer som enkla genvägar. Men det finns som sagt vissa verk som lyckas bättre än andra. Svårigheten är att avgöra om de tyngre och vidunderligt tredimensionella skapas i samklang med de lättare och plattare. I själva verket är det kanske bara en intäkt på att jag, åskådaren, för ett ögonblick blivit en bärare av konjunktionen. För en liten stund verkar det inte längre finnas någon skillnad mellan att tänka efter och känna efter. Bara upplevelsen av ett sådant tillstånd gör Anne Thulins utställning och dess noggranna avvägning mellan det bokstavliga och bildliga väl värt ett besök.

Adress: Kungstensgatan 23, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 23/1 – 8/3

Axel Andersson (text), Galleri Charlotte Lund (foto)

Axel Andersson. Historiker, konstkritiker och skribent med särskilt intresse för förhållandet mellan samtida filosofi och konstnärlig praktik. Hemsida: www.axelandersson.se

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.