Publicerad 06 maj 2010 Av I Recensioner Med 3268 Visningar

Anna Karlkvist & Helena Persson i ID:I Galleri

kristallkronanAnna Karlkvist och Helena Pehrsson visar just nu och till den 16/5 en gemensam utställning med namnet I kristallkronans sken på IDI galleri. Som mötespunkt har de ett gemensamt och nyligen hittat påstått släktskap med en gammal holländsk målare från 1700-talet. Släktskapet blev startpunkten för ett samarbete som pågått i tre år, och som de kallar The Dutch Project. Det kan ses som en metafor för relationen till det traditionella måleriet som de undersöker med ett samtida språk och uttryck.

Utställningen består av tre delar. En tredjedel är samarbetsprojektet The Dutch Project. I den här utställningen representeras projektet av en film där två kvinnor utklädda i typiska gamla holländska hättor och träskor intensivt diskuterar konst över en middag med vin och tända ljus. Emellanåt klipps på stumfilmsvis in textade repliker. Replikerna är citat av konsthistoriens “stora konstnärer” om måleriets kvalitéer och möjligheter. Passionerade, kloka och ibland något pompösa uttalande som samtidigt som de är rörande pretentiösa och på gränsen till komiska på allvar kunde ha sagts av oss själva idag. Citaten flimrar rätt hastigt förbi och för det mesta hinner man bara läsa några ord i taget. Det är lite synd men det skulle kanske upplevts pekpinneaktigt om citaten framhävdes som viktigare än så. Några exempel:  ”Färgen är i måleriet som en lockfågel som övertalar ögonen, såsom versernas skönhet i poesin” (Poussin), ”Målaren ska sluta sig inne i sitt verk; han skall svara men inte med ord, utan med målningar” (Cézanne), ”Åsynen av min palett med nyupplagd färg som lyser av kontrast är tillräcklig för att tända min entusiasm” (Delacroix).

De andra två tredjedelarna i utställningen är Helena Pehrssons och Anna Karlkvists egna och separata konstnärskap. Här finns gemensamma nämnare som arkitektur, rumslighet och relationen till den måleriska traditionen. Men det finns också skillnader. Både Karlkvist och Pehrsson arbetar med ljuset men medan Helena Pehrsson beskriver form och rumslighet med ljuset ägnar Anna Karlkvist sig åt att undersöka vad som händer i skuggorna. Medan Pehrssons målningar är i stort sett tomma på levande varelser finns det grupper av både djur och människor på Karlkvists.

karlkvist_persson

 Utställningsnamnet I kristallkronans sken visar sig vara ett mycket passande namn. Ljuset är viktigt i bådas måleri och Helena Pehrssons målningar är dessutom gjorda i skenet från en kristallkrona. Efter att hon blivit tvungen att lämna sin ateljé fick vardagsrummet fungera som ateljé och kristallkronan som belysning. En rest från en gammal borglig värld som både bekräftar den tradition de båda menar sig ha sina rötter i och blir kritik mot den kulturpolitiska situationen idag.

Anna Karlkvist och Helena Pehrssons utställning visar att det går att hitta intressanta möjligheter för ett måleri som respektfullt men självständigt undersöker traditionen. Ibland känns det nästan som att de med ironiskt allvar intervjuar dåtiden men frågor typ – vad tycker ni om måleriet idag 2010? Det är den tonen som känns så bra.

Bilder (uppifrån och ned, från vänster till höger): Anna Kalkvist/Helena Pehrsson, Helena Pehrsson, Anna Karlkvist

Adress: Tjärhovsgatan 19, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 30/4-16/5

Maria Johansson (text), ID:I Galleri (foto)

Bor och arbetar i Sthlm. Utbildad på Konsthögskolan i Sthlm. Har också studerat konstpedagogik och konstvetenskap. Arbetar med eget konstnärskap, konstprojekt samt texter om konst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.