Publicerad 29 augusti 2018 Av I Gå och se! Med 2673 Visningar

Anna-Karin Rasmusson på Galerie Forsblom

En människa med kroppen täckt av varande bölder vrider sig i stor vånda. Bilden projiceras på en bakgrund av papper och framför rör sig en människovarelse täckt i en lös kroppsstrumpa. Varelsen stryker med handen på projektionen av den lidande människan, liksom lite tafatt och vilset. Den drar fram en pall och lägger sig försiktigt i samma ställning, för att vara i samma position, för att likna och på så sätt förstå. Verket heter ”Försök till Empati” och konstnären är Anna-Karin Rasmusson i Studion på Galerie Forsblom.

I Rasmussons verk finns tydliga anspelningar till den abjektala kroppen. Kroppen som stör och motsätter sig konventionella värderingar, som representerar ett sönderfall av distinktionen mellan subjekt och objekt. Den ytterst abjektala kroppen är den döda, liket. Här har ett subjekt förvandlats till objekt, men minnet av subjektiviteten består. Rasmussons kropp är svår att närma sig, men trots detta är det just vad varelsen i kroppsstrumpan försöker göra. Den abjektala kroppen representeras i Rasmussons verk av en människa med böldsjukdom, och den anspelar till fler kroppar utanför normerna. Kroppar som märkts av ätstörningar och annan psykisk ohälsa.

I verket ”Jag letar i ditt kök” är samma människa iklädd kroppsstrumpa i färd med att konstruera och dekonstruera en köksmiljö. (Denna människa återkommer i många av Rasmussons verk.) Köksmiljön mest liknar en blandning av kuliss och collage och människogestalten placerar först omsorgsfullt varje låda och lucka på sin rätta plats, för att i nästa sekund panikartat dra ut dem. Som om hen letade efter något men inte vet vad. Tafattheten och vilsenheten återkommer även här, men det finns också något tragikomiskt i verket.

Anna-Karin Rasmusson examinerades från Kungliga Konsthögskolan 2016 och har på kort tid seglat upp som ett namn att komma ihåg på Sveriges konstscen. Med flera grupputställningar och stipendier i bagaget ska det bli spännande att se vad hon gör härnäst.

Johanna Theander

Foto: Galerie Forsblom, Karlavägen 9. Utställningen pågår 24 augusti – 23 september 2018

Johanna Theander är konstskribent med examen i konstvetenskap och kulturvetenskap från Lunds universitet. Hon skriver regelbundet för Konsten.net.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.