Publicerad 21 januari 2011 Av I Gå och se! Med 2883 Visningar

Anna-Britta Sandberg på Riche

sandbergRiche i Stockholm börjar bli fullt av konst. Ett verk per år köps in och läggs till i olika restaurang- och barutrymmen. Konsten klättrar över både väggar, tak och ner i toalettstolar (en teckning av Roger Andersson i herrtoalettens VC-stol). Ber man om en visning blir man vänligt bemött. Anna-Britta Sandberg visar målningar i Riches bar 15 januari – 15 februari. Målningarna i akryl på duk och papper är alla gjorda efter 2008 och föreställer uppträdande cirkusartister med titlar som “Svanmannen”, “Strejkande cirkus” och “Efter matchen”. Vid närmare påseende blir man osäker på om de verkligen uppträder. Ibland verkar det mer som att de håller på att finslipa sina respektive cirkusnummer.

Det finns något fundersamt över figurerna och publiken verkar emellanåt märkligt gles, spridd och oengagerad. Människor och djur blandas om vartannat och det finns inte någon uppenbar skillnad i värde dem emellan. Vem som dresserar vem blir aldrig tydligt. I det övergripande hierarkiska system de antagligen ingår i så verkar de befinna sig på samma nivå allesammans. Utstyrda i cirkuskläder finner de sig i sin i situation i cirkusmanegen på ett distraherat men trots allt trivsamt vis. När Anna-Britta Sandberg själv berättar om bakgrunden till målningarna hänvisar hon till Ridley Scotts film “Gladiator” där hon blev berörd av gladiatorernas situation på arenan. Vilket stämmer bra överrens med att man som åskådare upplever artisterna och deras situation mer än själva skådespelet.

Anna-Britta Sandberg gick ut Konstfack 2001 och har tidigare ställt ut på Candyland och Liljevalchs vårsalong.

Adress: Birger Jarlsgatan 4, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 15/1 – 15/2

Maria Johansson (text), Anna-Britta Sandberg (foto)

Bor och arbetar i Sthlm. Utbildad på Konsthögskolan i Sthlm. Har också studerat konstpedagogik och konstvetenskap. Arbetar med eget konstnärskap, konstprojekt samt texter om konst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.