Publicerad 05 juni 2012 Av I Konstkommentarer Med 3815 Visningar

Anna Åstrand får Hötorgs-Stipendiet

Till mottagare av 2012 års HötorgsStipendium på 15 000 kr har Anna Åstrand utsetts. Hon är född 1982 och hon tar nu sin 5-åriga magisterexamen vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Stipendieutdelningen ägde rum i samband med Konstföreningen Hötorgets årsmöte i Konstakademiens högtidssal på måndagen.

Hötorgsstipendiet, som stöds av systrarna Barbro Osher och Dagmar Klint Schmidt, instiftades 1998 av Konstföreningen Hötorget som uppmuntran till en avgångselev som utmärkt sig på något speciellt sätt. Så här motiverar stipendiejuryn årets val:

I kvalificerad konkurrens med årets avgångselever har Anna Åstrand utmärkt sig med ett starkt konstnärskap som utstrålar integritet och mognad. Hennes skulpturala begreppsvärld oscillerar mellan entiteter som objekt och funktion, materia och innehåll, det uppenbara och det imaginära. I en landskapsliknande installation av till synes disparata skulpturer har hon skapat ett spänningsfält av objekt som talar till varandra som från ett gemensamt språkområde. De balanserar i ett gränsland mellan form och bild, de retar vaneseendet och betraktaren pendlar mellan att ”se-något-som”, att associera, eller att se det uppenbara. Här finns inga outtalade eller dolda budskap, Anna Åstrand formulerar frågor kring referens, avbild, avtryck och index, konsten blir i stället ett råmaterial för att påvisa frågornas existens.

Årets jury har bestått av Bertil H. Schulze, Margaretha Ekstrand-Almér och Elisabeth Fagerstedt.

Anna Åstrand är nummer femton i raden av HötorgsStipendiater. Tidigare stipendiater är Andrea Hvistendahl (1998), Charlotta Mickelsson (1999), Linn Fernström (2000), Kristoffer Zetterstrand (2001), Monika Marklinger (2002), Johan Löfgren (2003), Niklas Seglevi (2004), Loulou Cherinet (2005), Christoffer Paues (2006) Sara Olausson (2007), Jonatan Jonsson (2008), ElinMaria Johansson (2009), Maria Nordin (2010) och Lucas Rahn (2011).

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.