Publicerad 28 augusti 2013 Av I Gå och se! Med 5816 Visningar

Anders Kappel på APA Gallery

andersFå konstnärer har som Anders Kappel använt de senaste 30 åren åt att bit för bit bygga ett konstnärskap som utforskar ett mycket begränsat område av verkligheten, men samtidigt får detta område att anta karaktären av en stor kontinent. Has abstrakta eller halvabstrakta måleri har alltid haft en stark förankring i konkret observation av omgivningen, för det mesta aspekter av den som vi vanligtvis inte fäster avseende vid. Det kan exempelvis handla om kretskort inuti elektriska apparater eller om arkitekturritningar och topografiska kartor. Kappel utgår alltid från det sakliga betraktandet, han målar det han ser, men alltid i en strävan att nå ett stycke bortom det alltför igenkännbara.

I sin nya utställning har han utgått från motorpackningar tagna från olika slags motorer. För de som inte är motorkunniga på skruv- och mutternivå är förmodligen dessa former helt okända – de skulle lika gärna kunna vara bilder av landningsplatser för farkoster från yttre rymden. Även de motorkunniga sätts på det hala, eftersom Kappel vänder och vrider på packningarna tills de stämmer överens med den komposition han har en inre bild av. Ibland tycks de sväva i en odefinierbar rymd, ibland verkar de sjunka in i ett måleriskt töcken som hotar att sluka all fast materia. Och någonstans kanske det är själva ljuset som är huvudmotivet i detta precisionsstarka måleri. Det ljus som är allt seendes förutsättning, men som också skapar synvillor. Anders Kappels konst placerar sig bekvämt mellan det tydliga och det mysteriösa, ett stycke handfast måleriprosa med poetiska undertoner.

Adress: Gävlegatan 1, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 22/8 – 29/9

Anders Olofsson (text), APA Gallery (foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

1 Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.