Publicerad 11 september 2014 Av I Gå och se! Med 4014 Visningar

Amy Simon på Wetterling Gallery

WG_Simon_No 9_2014Wetterling Gallery visar Amy Simon till den 4 oktober. Född i New York men bosatt i Sverige sedan 1993 har veteranen Simon ställt ut på många av Sveriges konstinstitutioner och även på Venedigbiennalen 2009. På Wetterling visas Simons senaste verk i utställningen Everybody Loves Angels och utställningen består av just änglar och keruber i tecknad, skulpterad eller fotograferad form.

Temat änglar kommer bland annat från den inspiration Simon hämtat på The Metropolitan Museum of Art i New York där konstnären skapat sitt researchmaterial genom teckningar och foton. Vad som synliggörs i Simons bilder och objekt och som man även kan uppleva på ett museum med historisk betoning är motivets transplantation från historiskt och kulturell diskurs till ett nytt eller främmande sammanhang. Enligt Simon så kan denna transplantation även tolkas som en metafor över förflyttning av människor mellan olika kulturer.

Med tanke på att Simon hämtat inspiration på en av världens stora kulturinstitutioner kan hennes research sägas behandla både objektet själv på denna resa men även hur institutioner på olika sätt hanterar denna temporala förflyttning av objekt. Motivet änglar som Simon arbetar med i Everybody Loves Angels har på konstinstitutioner liksom Metropolitan Museum of Art inte bara förflyttats i tid utan även i rum. Utställningsformer och funktionalitet av objekten i fråga tar sig helt olika former i de olika kontexter i vilka objekten existerar, om det är på ett samtida museum eller i ett italienskt renässanspalats. Detta fenomen blir framförallt tydligt i Simons skulpturala verk. Till storlek och färg relativt anspråkslösa kerubansikten på snidade piedestaler möter besökarnas blickar. Verken består av både skulptur och piedestal, en flört med själva utställningsformen där sammanhanget blir en del av verket så att säga.

Genom fotot Venetian Dreams visar Simon även här på hur objektets initiala miljö har kunnat se ut och även tapeten med samma titel är en tydlig hint till venetianska palats. Samtidigt som historiska sammanhang utforskas och ifrågasätts finns i utställningen en inneboende spänning som framfört allt härstammar i Simons teckningar. Här har objektet tagits helt ur sitt sammanhang och existerar som i vacuum utan historisk kontext. Ett spännande inslag i en intressant utställning.

Adress: Kungsträdgården 3, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 4/9 – 4/10

Johann Theander (text), Wetterling Gallery (foto)

Johanna Theander är konstskribent med examen i konstvetenskap och kulturvetenskap från Lunds universitet. Hon skriver regelbundet för Konsten.net.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.