Publicerad 03 september 2018 Av I Konsten väljer Med 2390 Visningar

AKAY & Olabo på Steinsland Berliner

Om man promenerat i Stockholm på senare år har man nog förargat sig över de där gigantiska säckarna med byggdamm och ofta fullt tjänlig inredning som står överallt. Nu hänger ett gäng sådana där rejäla kassar, ramade på insidan för att hålla formen, som discokulor i taket på Gallery Steinsland Berliner. Dessutom har de stora fönsterrutorna behandlats med filmjölk – gatan har flyttat in. Lokalen är i skymning och det känns som ett ovanligt galleribesök. Det här är inte den mest spektakulära konstinstallationen jag sett, men kul och perspektivförskjutningen är anslående. Särskilt gillar jag att byggsäckarna här upphöjts till roterande objets trouvés.

Ingången till galleriet har flyttats en bit upp på Klippgatan. I det nyöppnade ljusa gallerirummet står en garderob och två stora skulpturer. Custom Standard, 2018 lånar mått från en standardiserad lastpall känd som SJ- eller Europapall. Konstverket finns i en mindre upplaga och är mjukt finslipat i ek. Här presenteras ett antal på hög.

Konstnärerna har slagit ett hål i väggen och för att komma in i det stora rummet måste man passera garderoben som hålls stängd med hjälp på vikter, två rejäla och avsågade cykellås. Längre in i lokalerna hänger ett antal mindre verk, b.la ur serien Entwined av Gunnebostängsel i ram av ek. 

AKAY är representerad av galleriet och har till den här utställningen bjudit in Olabo. Även han är sedan tidigare en välkänd gatukonstnär, som nu studerar på Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Genom åren har de var och en adderat till stadsmiljön och tillsammans utforskar de gärna platser och byggnader bortom stängsel, förordningar och avspärrningar.

Gallerirummet erbjuder inte samma spänning och spontanitet som det offentliga rummet, men ger en inramning och legitimitet som koncentrerar uttrycken. Det ger tid för eftertanke. Vad vill vi ska få finnas i vår närmiljö? Och hur mycket ser vi egentligen av det vi passerar varje dag?

Jenny Danielsson

Foto: Gallery Steinsland Berliner, Bondegatan 70. Utställningen pågår 24 augusti – 22 september 2018

Jenny Danielsson är frilansskribent och tycker om att prata konst. Det gör hon i podcasten The Artword och i Danielsson & Carlson, som hon driver tillsammans med Oscar Carlsson. Med studier i konstvetenskap och idéhistoria i bagaget har hon arbetat både på museum och galleri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.