Cecilia Hillström Gallery visar Martin Karlsson Tebus första separatutställning på galleriet. Han visar landskapsmålningar av framförallt berg i jordiga färger. Martin är nyligen utbildad på Konsthögskolan men hans målningar ger närmast intrycket av ett gammalmodigt landskapsmåleri. Något man absolut inte ville se sig i framtiden hålla på med när man började konstskola. Tvärtom ville de flesta ta sig långt därifrån. Målningarna av berg, skogar och sjöar knyter samman naturromantik med 50-talets landskapsmåleri i naturalistiska jordfärger. Tills man upptäcker utställningens konceptuella kvalitet. Alla målningar finns i tre versioner, en teckning, en mindre målning och en större målning. Vilket också i första anblicken tycks som ett gammalmodigt sätt att arbeta på med flera förstudier innan den slutgiltiga målningen utförs. Men här är alla tre bilder likvärdiga delar av slutprodukten och fotografierna konstnären använt som förlagor har googlats fram på internet på sökorden Nya Zeeland, nationalpark och Midgård. Därav utställningsnamnet NZME.
De platser målningarna visar finns i verkligheten i den nationalpark på Nya Zeeland där också Tolkiens Ringen-trilogi filmades. Resterna av hobernas byar från filmen står kvar och är numera ett populärt resmål för människor från hela världen. Och Martin Karlsson Tebus återskapar med sina målningar av nationalparken en tid och en plats som i sin tur försökt återskapa en annan tid och en plats. Ett sätt att arbeta som påminner om utställningen Arcadia – MODELL , Museum OCH LEKPLATS som konstnären visade på Galleri Brändström och Stene, 2005. Där visades fotografier av t.ex. 1700-talets romantiska trädgårdsarkitektur där bland annat det Romanska plåttältet i Hagaparken fanns med i urvalet. Parker med vattenfall och grottor som skapats endast för att ge en känsla av äkta urnatur. Gamla eller nya byggnader med det gemensamt att de byggts för att likna tidigare tidsepokers sätt att bygga.
Intresset att återskapa något som inte längre existerar grundar sig i konstnärens långvariga intresse för fantasy, ”lajv”- och rollspel. Ett intresse som delats med mängder av ungdomar under senaste decennierna och numera även vuxna. Varför lockar det så många att med ett lajv i minsta detalj återskapa förgången tid, leva där i dagar, veckor eller ännu längre och spela upp skeenden som i så hög grad som möjligt avspeglar vad som faktiskt kunde ha skett? Ju mer autentiskt ett lajvspel speglar den tid som återskapas desto mer lyckat blir det. Eller varför är så många idag fängslade av att skapa en komplex fantasy-värld likt Tolkiens där allt från folkliga traditioner till språklig grammatik tänkts ut så realistiskt som möjligt? Är det intresse för historia, samhällsfrågor eller politik som ligger bakom? Är det ett sätt att distansera sig från verkligheten, gärna i flera steg, för att få syn på något om människan och naturens ursprung? Ett sätt att förstå vad vi är eller vad vi var? Att läsa om något är inte alltid tillräckligt om man verkligen är intresserad. Då måste man göra det. Och antagligen utifrån skilda intresse som medeltida sömnad, skapande fantasi, historia och samhällsbyggande eller psykologi.
Vi kanske aldrig kan förstå en annan tid eller andra människor helt och fullt men det i sammanhanget passande ordspråket ”gå en mil i någon annans skor” antyder att det åtminstone går få vet veta lite mer. När jag tillbringat en stund med Martin Karlsson Tebus projekt NZEM ger det en aning om något ursprungligt. Och någonstans skymtar jag också alternativa möjligheter eller synsätt. Framförallt vad det gäller relationen människa natur.
Adress: Hälsingegatan 43, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 15/5 – 14/6
Maria Johansson (text), Cecilia Hillström Gallery (foto)