I år firar Skissernas Museum i Lund sitt 80-årsjubileum. Därför uppmärksammas museets grundare Ragnar Josephson och hans intresse för tillkomstprocessen bakom måleri och skulptur (som han också undersökte i klassikern ”Konstverkets födelse” från 1940) genom en utställning med Per Wizéns collage bestående av fragment från framför allt västerlandets konsthistoria: Caravaggio, Paolo Uccello, Sandro Botticelli. Och det är ett utmärkt val. Det finns få andra svenska samtidskonstnärer vars arbetsprocess är lika fascinerande och viktig som själva verket, det faktiska objektet som vi vanligtvis ser i utställningsrummet.
Scenerna känns först bekanta. Det här har man sett tidigare. På museer och i konsthistoriska böcker. Men efter en stund infinner sig tveksamheten. Vad är det egentligen som vi ser? Kanske är det bara stämningen? Ljuset? Eller stildragen som känns igen? Wizén lurar – eller snarare leker med – betraktaren, som ständigt måste ställa nutid mot dåtid. Motiven konstrueras förvisso utifrån mer eller mindre kända verk i konsthistorien, men innehållet i Wizéns verk är ändå okänt för oss. Det är som Patrick Amsellem, chefen för Skissernas Museum, skriver: ”en bild som ser oförvanskad ut trots att den är alltigenom konstruerad”.
Så vad gör Wizén? De digitalt behandlade och utskrivna bilderna är resultatet av ett ibland flera års intensivt arbete. Reproduktioner i olika konsthistoriska böcker utgör hans källmaterial. Därifrån klipper han ut (med sax) beståndsdelar som han sedan limmar ihop. Och på så sätt uppkommer hans collage, med ett annat innehåll än i källan, eller som åtminstone är förskjutet i förhållande till den. Dessa scannas in eller avfotograferas och behandlas lätt digitalt. Slutligen skrivs bilderna ut, ofta i en storlek som påminner om det ursprungliga verket och kontexten i vilket det tillkom. Detta är ett arbetssätt som skapar stora möjligheter. Wizén kan innehållsligt och tematiskt konstruera ett nytt verk, framhäva ett perifert inslag i det historiska verket, skapa en huvudscen utifrån ett sidospår.
Genom att visa både färdiga verk och mer work in progress-relaterat material åskådliggörs Wizéns konstnärliga arbetsprocess på ett förtjänstfullt och pedagogiskt sätt. Men en så här bra utställning borde naturligtvis åtföljas av en katalog med förklarande texter och ett rikt bildmaterial, vilket det finns underlag för. Att nöja sig med några hopnitade A4-blad räcker inte. Man vill ha mer. Sedan Patrick Amsellem blev chef för Skissernas Museum har det upplevt en positiv utveckling. Dit hör bland annat avgångsutställningen från Malmö Konsthögskola som visades förra året och – inte minst – Per Wizéns utställning, som utifrån ett samtida perspektiv skickligt illustrerar vad Ragnar Josephsons intention med Skissernas museum en gång i tiden var.
Adress: Finngatan 2, Lund
Utställningen pågår under perioden 15/12 2013 – 21/4-2014
Mikael Andersson (text), Skissernas museum (foto)