I enlighet med Lunds Konsthalls tradition och mål att ställa ut konstnärer från närområdet så består denna samlingsutställning av verk från 14 konstnärer varav nästan alla kommer från Lund, Malmö eller Köpenhamn. Åldern är också blandad, visa är unga, födda på 80-talet och några är inte längre i livet. Gemensamt för dem är däremot att de tidigare inte ställts ut på Lunds Konsthall samt att de arbetar med eller på andra sätt relaterar till tredimensionella verk.
Några konstnärer vars verk står ut speciellt är framför allt den yngre generationen som också står för de mest minimalistiska verken i utställningshallen. Jakob Simonson jobbar med stora aluminiumplåtar i olika former, vinklade ut från väggen där de sitter upphängda. Dessa verk är i sin enkelhet industrimässigt avskalade men relaterar samtidigt till det yttre utställningsrummet genom att plåtarna alla har mått som är lånade från konsthallens rum. Eftersom Simonsons verk sitter i vinkel ut från väggen blir deras existens en avvikelse från det plana men samtidigt inte heller ett tydligt skulpturalt objekt. Fast på väggen kan du inte röra dig runt det men samtidigt är det som plåtarna tar avstånd från väggen, som de stretar för att ta sig bort från den plats från vilken deras former är lånade. Även Kristina Matousch använder sig av plåt i sina verk. Lika stora kvadrater av rostfritt stål har lagts över spishällar i olika människors hem, vilket skapar fyra fläckar på varje plåt som i slutändan alla blir olika men ändå lika (övre bilden). Matousch arbetar också med det minimalistiska i relation till den omgivande världen. Verklighetsfrånvänt i sin avskalade form men samtidigt djupt förankrat i vår vardag.
A-Kassen konstnärskollektiv deltar med verket ”Permanent Reflection” som liksom Simonsons verk är skapat i relation till utställningsrummet. I ett hörn av utställningshallen hängde de två svarta, inramade fotografier och fotograferade sedan dessa inklusive de reflektioner som skapades av fotografiet på motsatta sida. De ramade in de nya fotografierna och hängde på exakt samma plats på vilken de första fotografierna hängde. Detta verk innehåller, sin enkelhet till trots ett stort mått performance i den process i vilken bilderna är skapade. Samtidigt utforskar också A-Kassen det tredimensionella djupet och illusionen av djup i relation till konsthallens rum och den plana ytan.
De konstnärer jag tidigare nämn har verk som alla relaterar till det rumsliga på olika men också subtila sätt. Lea Porsager är den vars verk är mest som ett slag i magen. På ett bra sätt. Verket ”Celestial Body: Disruptive Nerve Fluid and Crossed Shock Waves” fungerar lite som titeln antyder. Två enorma metall-balkar är uppsatta från vägg till vägg i det första utställningsrummet (nedre bilden). De stör. Är i vägen och utmanar besökaren så fort vi kommer in i utställningen. De håller ihop väggarna och tar spjärn mot dem på samma gång. De försöker krossa väggarna utåt och de utmanar och brukar våld på rummet och på oss som betraktare. Ett imponerande verk från ett ungt konstnärskap.
Utöver de konstnärskap jag valt att lyfta fram i denna recension är utställningen ”Former i tillblivelse” fylld med intressanta verk. Däremot är tanken bakom, presenterad av curatorerna i utställningens katalog ganska luddig. Enligt Hannes Trygg och Emil Nilsson är utställningen sammansatt för att skapa både dissonans och harmoni samt för att representera konstnärskap i regionen. Flera av de äldre eller avlidna konstnärerna arbetar i en konkretistisk tradition och även detta kan ses som ett tema, men också inte. Det känns som att curatorerna, liksom jag letar sammanhang mellan verk som redan valts ut snarare än att välja verk utifrån ett tydligt tema. Kanske hade det varit bättre att endast luta sig mot de regionala kopplingarna och se utställningen som en samling med skilda konstnärskap snarare än att försöka hitta kopplingar som inte alltid stämmer överens med alla konstnärer eller verk. Hur som helst är det en utställning med många intressanta konstnärskap och en utmaning i att hitta kopplingar mellan verken. Kanske är det just det som är poängen?
Adress: Mårtenstorget 3, Lund
Utställningen pågår under perioden 16/11 – 2/12 2014
Johanna Theander (text), Lunds Konsthall (foto)