När David Helldén ritade Sergels Torg, lät han ett triangelmönster ta plats för att dölja det faktum att torget sluttade från två håll. Detta triangelmönstret har blivit en självklar del av Stockholms varumärke och uppsåtet att jämna marken, om så bara optiskt, fungerade uppenbarligen ganska väl då torget i folkmun kallas ”Plattan”. Nyréns mönster gör det motsatta, liksom när kontinentalplattor möts och jordskorpan veckar sig, dock sker det här på ett lekfullt manér. En del strukturer skulle kunna associeras till musik och matematik, men just det senare ligger inte till grund för Nyréns kompositioner.
Det är en behaglig upplevelse att se Jesper Nyréns större målningar, vilka man möter precis när man kommer in i galleriet. De har både tyngd och värdighet i sitt första uttryck. Mitt emot hänger en serie mindre målningar, vilka är lättare att greppa och man får snabbare en helhetskänsla i mötet med dessa. De mindre dukarnas färgfält är större i relation till helheten. De upplevs också mer summariska och lugnare, kanske för att linjerna är färre här. Dessa mindre verk är också av den art att de skulle kunna hållas med händerna, medan de större mer omsluter en. De fält som återfinns här är skulpturala av det slag som ”kommer ut” ur duken och veckar sig till formationer som betraktaren hjälper till att skapa med sin perception.
Som gallerist Eva-Lotta Holm Flach nämnde i förbigående, så kan det vara så att de första formationerna man ser inte behöver vara statiska, utan efter en stund kan man möjligen ana andra former utveckla sig. Målningarna beskrivs som optiska i en text av Sara Walker. Visst finns det element av optiska funktioner i bilderna men de ger inga större effekter eller förefaller röra på sig, såsom opkonstens manipulerande bilder och mönster ofta gör. Man kan beskriva Nyréns verk som en fortsättning på svensk modernism, vackert, rent och just väldigt svenskt. Inget dåligt i sig.
Det finns också en dekorativ aspekt av Nyréns arbeten som gör dem väl lämpade till offentliga utsmyckningar något han på senare tid just varit framgångsrik med. Men man kan tack och lov även söka sig in i verken och inte bara hamna på ytan. Det finns utrymme att ”gå in i verken” och det kan vara givande att fördjupa sig både i målningarna och processen genom vilka de har skapats. Utställningen heter ”Unfold” vilket översätts: veckla ut. Detta, får man förmoda, är något som konstnären uppmanar oss att göra i våra egna hjärnor, och på det sättet färdigställa verken.
Adress: Hälsingegatan 43, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 22/8 – 28/9
Jakob Anckarsvärd (text), Galleri Flach (foto)