Publicerad 17 december 2013 Av I Gå och se! Med 5945 Visningar

“3 målare” på Domeij Gallery

0046464287-Trust 140x208Domeij Gallery på Luntmakakargatan 52 i Stockholm har snabbt skapat sig ett rykte som måleriets förespråkare. Något han inte är ensam om. Måleriet som uttrycksform återvinner nu mycket förlorad mark. Från 90- talet och framåt bestod nästan alla utställningar av foto och video som huvudsakligt medium men nu har måleriet fått nytt förtroende. Med ett friare bildspråk där abstrakta och narrativa kvalitéer kan leva sida vid sida och ett öppnare förhållningssätt till måleriets möjligheter tycks vara en bra strategi. Domeij visar måleri med ett modernt och kvalitativt måleriskt uttryck, ett traditionellt måleri i samtida tappning. Galleriets nu pågående grupputställning “3 målare” är ett exempel på hur Domeijs intresse för måleri kan komma till uttryck i en utställning. Temat är landskapsmåleri och visst kan man se rötterna till ett traditionellt landskapsmåleri hos alla dessa tre målare men det finns också ett inslag av nytt och eget uttryck och ett sökande eller en önskan efter att utvidga måleriets rum.

Märta König målar med en genuin och expressiv lustkänsla där insekters och fåglars relation till landskapet och framförallt färgen står i fokus. Även berättelser eller minnen från ett barndomslandskap tycks då och då skymta fram. Hanna Kantos måleri antyder en berättelse men lämnar en hel del åt betraktaren själv att fylla i. I hennes målningar finns filmiska och litterära kvalitéer. De tycks beskriva rester av en civilisation lämnad att återtas av den okontrollerade naturens växtkraft. I en poetisk ton balanserar hon det eteriska med svartvit dynamik. Per-Ivar Lindekrantz visar ett kompetent måleri om gränsvärldar där referenser från urtid samsas med science fiction och nutid (bilden). En ung, vacker flicka rör sig i ett serieliknande landskap bland gamla förstenade rester som tycks vänta på att komma till liv igen.

Adress: Luntmakargatan 52, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 5/12 – 5/1 2014

Maria Johansson (text), Domeij Gallery (foto)

Bor och arbetar i Sthlm. Utbildad på Konsthögskolan i Sthlm. Har också studerat konstpedagogik och konstvetenskap. Arbetar med eget konstnärskap, konstprojekt samt texter om konst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.