Publicerad 17 september 2015 Av I Konsten väljer Med 2491 Visningar

Thomas Broomé på Galleri Magnus Karlsson

TB1514Thomas Broomé bjuder på en alternativ värld med verk där informationen om objekten även skapar dess form. En vanlig ingång till hans konceptuella bildvärld torde vara en kombination av Platons idévärld och den digitala världens statiska uppbyggnad av information. Platon tänkte sig att varje objekt var en avart av den ursprungliga perfekta idén av det, och hade garanterat varit en beundrare av Broomés konstnärskap. Flera riktningar av Broomés teckningar relaterar uttryckligen till design och reklam. Det är att inte undra på att hans koncept skamlöst kopierats i dessa genrer, vilket ändå blir ironiskt med tanke på att bilderna också är en kritik av konsumtion och statushets.

I den nya utställningen återfinns både skulptur, installation, teckning och måleri. Framgången i översättningen av konceptet till tredimensionella verk får man till viss del tacka modern teknik och 3d-priners för. Det krävs nämligen en ren finish för att behålla det konceptuella i skulpturerna. Dessa återkopplar också till den digitala dimensionen mer är målningarna gör.

TB1515bVi får även anledning att återkalla Platon i och med verket Cave Wall som utan tvekan refererar till Grottliknelsen där fångarna fjättrade vid en vägg endast ser skuggor av det som existerar och sker utanför deras grotta. Broomés verk är en stor skärm som visar en lågupplöst film rakt mot en vägg. Det enda betraktaren kan se är att en rörlig bild projiceras på den vita galleriväggen. För oss blir budskapet onåbart, trots att tekniken är naket och estetiskt manifesterad rakt framför oss.

I mittenrummet finns stilfulla målningar av medicinskåp. Snabbt lägger man dock märke till att vissa av medicinerna som till exempel Zoloft, Vicodin, Xanax och Valium även har ett extra budskap med bland annat referenser till välkända artister som beklagligtvis kopplas till drogen. Det är förståeligt att Broomé gärna vill vidareutveckla sina idéer och koncept för att inte vila på sina lagrar och stagnera. Han verkar dock inte lida brist på idéer. Denna litet melankoliska och en smula makabra dimension för dock in konceptet på en känsla som man kunde få inför de första mötena med Broomés konst.

Jakob Anckarsvärd

Foto: Galleri Magnus Karlsson, Fredsgatan 12. Utställningen pågår 27 augusti – 4 oktober 2015.

Anckarsvärd är skribent, konstnär och it-pedagog, verksam i Stockholm och Glasgow. Han driver även konstnärssiten: www.altruistartists.blog.se, samt sänder podradion: "Konstliv", från Konstnärshuset. Anckarsvärd har speciell fokus på konstnärsdrivna gallerier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.