Publicerad 16 september 2010 Av I Gå och se! Med 2331 Visningar

“Points of departure” laddar textilkonsten

DSCF2490Sedan Rosalind Krauss publicerade sin berömda essä om skulpturen i det utvidgade fältet har i stort sett samtliga konstarter givit sig ut på vandring på det utvidgade fältet. Skulpturen och måleriet har redan placerat lyxiga campingvagnar där. Grafiken, seriekonsten och fotografiet har nyss satt upp sina små campingtält. Och nu anländer textilkonsten med ett digert bagage på släpkärran. “Points of departure” arrangeras av Fiber Art Sweden (FAS), en sammanslutning som mer än någon annan enskild organisation medverkat till att textilkonsten tagit plats i samtidskonstens finrum.

“Points of departure” pågår under perioden 11-26 september på olika platser i Stockholm, och fokuserar på en generation unga textilkonstnärer från företrädesvis de nordiska länderna. Här ligger – liksom i fallet med det samtida konsthantverket – inte koncentrationen på själva det textila materialet, utan på hur textila uttryck kan länkas in i ett modernt, urbaniserat samhälle med kommunikation som sitt huvudintresse.  Många av de deltagande konstnärerna (och verken) sysselsätter sig därför med mellanmänsklig interaktion av olika slag, antingen det handlar om sycirklar eller umgänge i sociala medier som Facebook. Men coolast av allt är förmodligen symaskinen som glatt broderar budskap utställningsbesäkarna skickar till den via SMS.

Mer information kan man få på projektets hemsida http://pointsofdeparture.se/

Anders Olofsson (text och foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.