Publicerad 31 januari 2018 Av I Gå och se! Med 7618 Visningar

Oskar Hult på Annaellegallery

Oskar Hult är nyligen examinerad med en MFA från Kungliga Konsthögskolan och mottagare av Fredrik Roos Stipendium 2017. I sin första utställning, Ocean, på Annaellegallery fyller han varje utrymme med målningar i alla möjliga format. Färgskalan är dov, mörka bruna och grå nyanser möter disiga pastelltoner. Motiven är inte figurativa men inte heller abstrakta. De balanserar i ett gränsland där man föreställer sig att om man kisar tillräckligt mycket kan man urskilja ett mönster, en figur, något som talar om för oss vad det är vi ser.

I sitt svar på Konstens frågeformulär berättar Oskar Hult att hans arbetsprocess kan liknas vid någon form av automatisk dans. Han bearbetar ofta flera verk åt gången tills de säger ifrån. Som om det finns en samhörighet mellan Hult och hans målningar, en ömsesidig kommunikation. I en av flera utställningstexter som galleriet presenterar menar man att en central tanke för utställningen Ocean är ”övergång”. En tolkning som tar form av all denna information, från konstnären själv och från hans gallerist, är att process och färdiga verk inte kan skiljas från varandra.

Oskar Hults konst kanske bäst kan beskrivas som ett kontinuerligt ingripande, i konstverken liksom i gallerirummet. Ett ingripande som börjar i konstverkets tillblivelse men aldrig riktigt får ett slut. I vissa verk är detta ingripande mer tydligt. På en större målning sitter en eller två mindre. På en målad duk har Hult med nålar fäst en bit omålad duk, utskuren som en form man nästan känner igen men inte riktigt.

Även i gallerirummet kan man tala om ett ingripande där målningarna omformulerar rummet. Vissa av de mindre verken sitter en bit ut från väggen, som om de stävar ut i själva rummet. Andra större målningar blir fönster och dörrar i galleriets vita väggar. I slutändan är allt en förhandling mellan betraktare och verk där man försöker skapa ett sammanhang som inte riktigt existerar. Kanske är det samma sak för konstnären; en förhandling där verken tillåter Oskar Hult att ge dem en fysisk form, likaväl som att han låter konstverken bli till.

Johanna Theander

Foto: Annaellegallery, Karlavägen 15 B. Utställningen pågår 18 januari till 25 februari 2018

Johanna Theander är konstskribent med examen i konstvetenskap och kulturvetenskap från Lunds universitet. Hon skriver regelbundet för Konsten.net.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.