Publicerad 11 april 2018 Av I Frågeformuläret Med 7226 Visningar

Konstens frågeformulär # 81: Melissa Henderson

Melissa Henderson, stillbild från videoverket ”Attention Please”, 2017. Foto: Elin Bengtsson.

Beskriv din konst med tre ord: Associationer, uppförstoringar, färg.

Hur ser din arbetsprocess ut? Min arbetsprocess börjar med idéer som oftast kommer nattetid precis innan jag ska somna. Då är associationsbanorna fria och psykets överjag har ledigt. I detta trötta stadium får jag kontakt med absurditet och knasiga kopplingar som nedtecknas i skissboken. Sen utvecklar jag idéerna och planerar arbetet noga i relation till fysiska och ekonomiska begränsningar. Därefter utför jag konstverken metodiskt och ofta under lång tid. Nu längtar jag efter att arbeta utan ett specifikt uppdrag eller en tidsplan i åtanke, och där konsten istället kan uppstå i ateljén i processen och därför utvecklas på ett mer oväntat sätt.

Vad inspireras du av? Omvärlden, konst, musik, teater, filosofi, böcker, radio, tidningar, dokumentärer, resor, samtal.

Julian Rosefeldt, Manifesto, 2015, filmstill

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Jag brukar samla ihop referensbilder inför varje projekt som jag har till hands i ateljén. Andra bilder och konstverk som inte tillhör det aktuella projektet städar jag undan.

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Cathy Wilkes, Phyllida Barlow, Mika Rottenberg.

Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? ”Manifesto” av Julian Rosefeldt.

Vad är konst till för? Att vara fri. Människor har en hunger efter saker som inte tillfredsställer basala behov eller har andra nyttiga funktioner utan kan beröra eller stimulera tanken på ett sätt som inte skattemyndigheten kan. Jag upplever samtidskonsten som helt frigjord och att det inte finns anledning att utforska konstens gränser eftersom det redan gjorts grundligt av tidigare konstnärer. Konst kan vara vad och hur du vill. Jag tror att konstnärer är väldigt viktiga i samhället eftersom de har denna frihet i sitt tänkande och i sitt arbete.

Vad är konst inte till för? Att styras. Att vara likriktad. Därför har jag alltid förundrats över konstmanifest och skulle aldrig skriva ett själv. För mig är poängen och rikedomen att det existerar så många olika sorters konst samtidigt och att konstnärer förhåller sig på vitt skilda sätt till konst samt att alla förändras och utvecklas. Att utnyttjas för något annat syfte som t ex politik eller reklam, om inte konstnären själv vill detta.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Att konst uppskattas av fler människor. Att konstnärer får bra betalt. Att konstmuseer och kommersiella gallerier världen över slutar med överrepresentationen av manliga konstnärer och upphör med att hålla fast vid myten om det manliga geniet.

melissahenderson.co.uk

Melissa Henderson är snart aktuell med sin offentliga skulptur ”BALANS” i brons och diabas som installeras under maj 2018 i Karlshamn. Hennes soloshow ”Vita lögner – en utställning om ondska” har vernissage på Galleri 21 i Malmö 6 maj. Hon deltar i Malmö Open Studios 5 maj malmoopenstudios.se

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.