Publicerad 02 mars 2018 Av I Frågeformuläret Med 8239 Visningar

Konstens frågeformulär # 75: Elin Bengtsson

Elin Bengtsson, ateljébild februari 2018

Beskriv din konst med tre ord: Neurotiska akvareller AB.

Hur ser din arbetsprocess ut? Jag arbetar intuitivt, direkt, utan planering. Kommer in i ateljén, tittar på det pågående arbetet, tar upp penseln medan jag hänger av mig ytterkläderna. En ny målning är en färg jag är sugen på, mycket vatten, en lös form. Det är oftast inledningsvis ganska fint. Sen börjar jag tvångsmässigt leta upp ett ansikte i formerna.

Vad inspireras du av? Text, musik, dokumentärer, outsider art, dåliga relationer.

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Mina egna målningar bara. Jag gör dem för att jag behöver se dem, för att jag letar efter något. De behöver hänga uppe ett tag och påminna om vad jag inte ska upprepa för att komma framåt (upprepar ändå), vilka färger som funkade och om att jag inte står fullkomligt stilla, för det tror jag annars gärna. Och ja, om att så här kan någonting också se ut, och det är väl FÖR VÄL.

Julia Bondesson, The Mummer´s Child, 2015

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Jag såg en utställning med Wolfgang Tillmans på Louisiana när jag var 22, det var precis innan jag började på konstskola. Lika delar naket/färgexplosion/bråkig hängning – den satt där den skulle. Annars framförallt kollegor, människor jag haft runt mig som visat att det här är ett möjligt liv, och som jag kanske varit förälskad i och därför jobbat extra hårt för att imponera på.

Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? Att jag hade kraften att karva ut någon av Julia Bondessons skulpturer!

Vad är konst till för? Att kommunicera det som inte kan talas eller skrivas; att fördjupa bilden av världen, avbryta det cirkulära, vardagliga tänket.

Vad är konst inte till för? Att viftas bort, tänkte jag säga, men det är aldrig bra att låta för tvärsäker.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? En basinkomst eller andra möjligheter till försörjning för konstnärer, så att de inte behövde ägna 95 % av sin arbetstid åt att ifrågasätta sin plats/intelligens/friskhet.

elinbengtson.tumblr.com

Elin Bengtsson är snart aktuell med en utställning på Bergdala Konstgalleri och en Artist Residency på Headlands Center for the Arts i Kalifornien. Hon deltar i Malmö Open Studios den 5 maj 2018 malmoopenstudios.se

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.