Publicerad 22 oktober 2013 Av I Konsten väljer Med 4319 Visningar

Iwemyr och Ericson på Galleri Magnus Karlsson

KI1313Nästan samtidigt visar Kent Iwemyr och Sara-Vide Ericson målningar på Galleri Magnus Karlsson. det är en händelse som låter som en tanke när två av våra mest egensinniga målare ställer ut under samma tidsperiod. Men kanske inte så dumt, när man tar sig en närmare funderare. Bägge har en tydligt utarbetad, personlig stil och bägge har rötterna i en form av expressionism som känns ursvensk. I Kent Iwemyrs fall ligger inspirationskällorna längre tillbaka i tiden än för Sara-Vide Ericson, men deras bildvärldar kommunicerar ändå med varandra på ett säreget sätt.

Iwemyrs måleri fångar i rappa, grova penseldrag en tillvaro i den svenska periferin, där arbetsplatserna för länge sedan lagts ned och de flesta av invånarna flyttat ut. Kvar finns mer eller mindre vinddrivna existenser som ändå lyckats forma ett liv med helt andra förutsättningar. Situationerna är skruvade till max, glädje blandas med sorg, förtvivlan med en sturig och stolt vilja att gå sin egen väg oberoende av vad andra kan tänkas tycka. Över alltsamman vilar en drömsk atmosfär som får fasta strukturer som träd och byggnader att svaja till och vilja lätta från marken. Iwemyr framträder mer och mer som en den svenska glesbygdens Chagall, han skildrar med poetiskt handlag en försvunnen värld där skrönorna och verkligheten inte går att skilja från varandra.

SVE1314Sara-Vide Ericsons måleri har tidigare rört sig i det stora formatet, men nu överraskar hon med mindre oljemålningar på papper. Och det visar sig vara ett format som passar henne förträffligt. Utställningen blir till en tredimensionell bilderbok där motiven känns igen från hennes tidigare verk, och det är en ganska kraftig kost som bjuds. Människorna som rör sig i naturen befinner sig inte i någon romantisk symbios med träden och vattnet, snarare utkämpar de en kamp med sin omgivning för att överleva. Varje detalj rymmer ett latent hot, och döden är ständigt närvarande. Till och med trätrappan som leder upp till logen viskar om ond, bråd död. I centrum som en kvinnogestalt iförd huvjacka. Hon flyter stundtals samman med världen omkring henne och går nästan förlorad i ett blodrött motljus. Från henne utstrålar all energi, i henne samlas all energi. Sara-Vide Ericsons bildvärld är verkligen ingen lekstuga.

Adress: Fredsgatan 12, Stockholm
Utställningarna pågår under perioden 3/10 – 10/11 (Iwemyr) och 17/10 – 10/11 (Ericson)

Anders Olofsson (text), Galleri Magnus Karlsson (foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.