Publicerad 01 februari 2017 Av I Gå och se! Med 9751 Visningar

Haeberleins och Sillanpääs boksamlingar

Som av en märklig slump – eller en lycklig tillfällighet – visas just nu två konstnärers samlingar av böcker i olika utställningsrum i Stockholm. I Marja-leena Sillanpääs nattsvarta utställning ”Dit ljuset inte når” på Konstakademien finns en mängd svarta anteckningsböcker uppradade på hyllor bakom glas. Och Roland Haeberleins mer upprymt allvarliga utställning ”Oordnad ordning” på Candyland domineras av två hyllplan med bokobjekt i trä.

Haeberleins bokrader försöker efterlikna själva begreppet ”bok”. Och lyckas väldigt bra med det. De föreställer verkligen böcker trots att de består av olika grova träbitar. Med påklistrade collagebilder och textlappar antyder de försiktigt sitt innehåll. Det är fenomenalt hur till synes lätt och ledigt Haeberleins förvandlar sitt material. Det hårda träets ådringar blir till mjukaste papper framför våra ögon. På väggen ovanför böckerna har Haeberlein skrivit ett citat av Rilke: ”Allt trängs i oss. Vi ordnar det. Det störtar. Vi ordnar det på nytt och störtar själva.”

Sillanpääs anteckningsböcker, hennes tunna små häften och inbundna skrivböcker, är tummade och väl använda. Vart och ett visserligen ett unikt objekt, men dragningskraften ökar genom notisböckernas betydande antal. Och genom hur Sillanpää visar dem tätt tillsammans. Den svarta formen strävar uppåt, med en tyngd riktad mot himlen ovanför. Böckerna trängs på hyllorna, i ett lågmält samtal. I Norrtälje visade Sillanpää nyligen en vit boksamling på ett liknande sätt. Sillanpääs anteckningsböcker har tillkommit mellan 1977 och 2016. Vilket koncentrerat av tid!

Det är inte meningen att vi ska bläddra i vare sig Haeberleins eller Sillanpääs böcker. De finns där som kunskapssamlande objekt. Erfarenhetsbankar att dra energi och lösningar ur. Här har båda konstnärerna gett sig hän åt sin kärlek till boken som medium. Och ger oss samtidigt varsin fantastisk möjlighet att själva tänka ut ett innehåll.

Magnus Bons

Foto: Magnus Bons. Marja-leena Sillanpääs utställning “Dit ljuset inte når” på Konstakademien, Fredsgatan 12, pågår 17 december 2016 – 5 februari 2017. Roland Haeberleins utställning “Oordnad ordning” på Candyland, Gotlandsgatan 76, pågår 20 januari – 12 februari 2017

Jag är Konstens redaktör sedan hösten 2015. Förutom på Konsten.net skriver jag i Dagens Nyheter, Konstperspektiv och Fotografisk tidskrift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.