Publicerad 03 juni 2012 Av I Konsten väljer Med 2868 Visningar

Sommar på Galleri Olsson

Som flera andra gallerier just nu presenterar Galleri Olsson en samlingsutställningvid säsongens sista utställningstid. Utställningen kommer att vara öppen under sommaren “by appointment” vilket blir en allt vanligare öppetform bland gallerierna i Stockholm. Det skulle vara intressant att få veta lite mer om erfarenheterna av denna öppetform som väl är praktisk för galleriet men säkert också gör det mer möjligt att vara verksam samt gör mer konst mer tillgänglig för fler då vissa av dessa utställningar kanske aldrig varit möjliga att få se annars.

Gunnar Olsson berättar att han satt samman utställningen på intuition. Han har inte haft intentionen att klargöra ett specifikt påstående med sammanställningen utan valt ut de deltagande verken intuitivt. Det han skapat är en sympatisk målerisk sammanställning av traditionellt svenskt måleri där han lagt till några av galleriets allra senast tillkomna konstnärer. Man kan tycka att Galleri Olsson som har så mycket spännande konstnärskap att välja mellan skulle haft möjlighet att göra en mer dynamisk sammanställning av galleriets måleri än han gjort. Samt att han placerat de mest spännande deltagarna lite undanskymt i kontorsdelen.

Men det känns också bra att Gunnar Olsson håller ett öga öppet för vad som händer på den unga scenen. Trots sitt fokus på ett traditionellt sätt att arbeta med färg och form är han öppen för hur detta hittar nya vägar att verka och utvecklas. Och hans sätt att lägga till nya och nyskapande konstnärskap till sin konstscen känns intressant. Jag tänker på till exempel Kristina Wikström som både spännande och lyhört utforskar måleriets gränser med ett samtida språk och samtidigt ifrågasätter måleriets autencitet (bilden). Och Emelie Björks avslappade men också engagerade sätt att ta sig an problematiken kring ett samtida måleri. Hon gör det på ett sätt som får en att vilja se mer. Och förstås Yngve Rådbergs spänstiga och dynamiska måleri som på senaste utställningen bytt från det lilla formatet till ett större och från märkliga inomhusscener till utomhusdramer i stadens utkanter där mer eller mindre obskyra skeenden verkar pågå.

Adress: Fredsgatan 12, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 24/5 – 23/8

Maria Johansson (text), Galleri Olsson (foto)

Bor och arbetar i Sthlm. Utbildad på Konsthögskolan i Sthlm. Har också studerat konstpedagogik och konstvetenskap. Arbetar med eget konstnärskap, konstprojekt samt texter om konst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.