Publicerad 16 september 2012 Av I Gå och se! Med 4691 Visningar

Galleri Aronowitsch på Konstakademin

I vintras slog William Aronowitsch definitivt igen dörren till sitt galleri på Sturegatan i Stockholm efter mer än 45 år i konstlivet (bilden). Därmed tog en epok i Stockholms konstliv slut. Nu visar han upp ett urval av verk ur galleriets långa verksamhet på Konstakademien, och det är en ordentlig rundvandring i det senaste halva århundradets konst vi bjuds på. William Aronowitsch har varit med i konstmarknadens alla vågtoppar och dito dalar. Ibland har det krävts nummerlappar för att få köpa något under vernissagen, ibland har det varit nästan folktomt. Och det är lätt att gå bort sig i namedropping när man skall redogöra för galleristens avskedsföreställning på Konstakademien, för “alla var där”. Från Donald Judd, Christo och Andy Warhol till Olle Baertling, Dan Wolgers och Ebba Matz (bilden).

Galleriet har genom åren varit troget sina konstnärer, vilket förklarar de stora namnen i stallet av konstnärer. När samarbetena etablerades var de helt enkelt inte stora, i vilket fall som helst inte i Sverige. På så vis kan man säga att galleriet i hög grad bidrog till att föra in den samtida internationella konsten i Sverige, något som senare generationers konstnärer har all anledning att vara tacksamma för. Men mest sympatiskt av allt är att man inte valde den säkra vägen som går via backofficeförsäljning av väletablerade konstnärers verk. Galerie Aronowitsch har lyft fram många unga konstnärer till en position i dagens konstliv som inte är helt och hållet självklar från början. Ebba Matz, Matthias van Arkel, Christian Partos och Anna Stake är några exempel. Det är talande att galleriet för några år sedan – 2009 närmare bestämt – gjorde en av sina bästa utställningar någonsin, med Christian Partos. Ett totalt vackert men osäljbart verk i en lysande arrangerad utställning. Det säger något om hängivenhet.

Adress: Fredsgatan 12, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 23/8 – 23/9

Anders Olofsson (text och foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.