Publicerad 26 oktober 2016 Av I Konsten väljer Med 7187 Visningar

Ditte Ejlerskov på Annaelle Gallery

9-ditte-ejlerskov-bajan-night-1-2016-oil-on-canvas-50-cm-x-60-cmAnnaelle Gallery visar just nu konstnärens Ditte Ejlerskovs utställning ”My Bajan Letters” som är intressant på flera vis. Eljerskov närmar sig popikonen Rihanna Fenty genom en mailkorrespondens och genom måleri. Hon visar också materialutforskade metoder, installation, en artist’s book och hela utställningen är klart konceptuellt orkestrerad. För några år sedan åskådliggjorde Ejlerskov en kommunikation med diverse mailbedragare, som kort sagt ville att hon skulle sätta in pengar på ett bankkonto i ett fjärran land.

I de tidigare korrespondenserna och i den som nu exponeras försöker Ejlerskov skapa något mer än bara dialoger med bedragarna. I bokform får man följa tråden som snabbt och föga överraskande går in i en återvändsgränd där projekten avstannar innan de hinner bli riktigt intressanta. I den senaste korrespondensen försöker Ejlerskov genom bedragaren närma sig Rihanna och hennes uppväxt på Barbados. Det hela slutar med att konstnären själv uppsöker lokala platser, som en specifik strand och hemmet där Rihanna växt upp. Ejlerskov har tidigare närmat sig popikoner som ibland beskrivs som feministikoner, som till exempel Nicki Minaj och Beyoncé Knowles, genom att bland annat måla av dem.

ditte-ejlerskov-i-love-the-way-you-lie-2016-detail-installation-of-mixed-media-size-variable-06Ejlerskov experimenterar en del med material också och har flätat ihop två dukar till en bild, eller satt ihop strimlade dukar till en ny målning. Även en hängmatta av dukar har hon flätat ihop som läser: painting. Denna hänger passande mellan två palmer. Utställningen hålls ihop bra genom en verkligt intressant hängning och exposé av tidningar och föremål som attribueras till Barbados och Rihanna. Det är hur konstnären flätat ihop de olika koncepten och gestaltat dem som gör utställningen intressant, men också hennes engagemang för måleriska tekniker. Några svarta monokroma målningar är riktigt lyckade och tillsammans med de andra beståndsdelarna lyfter de utställningen.

Jakob Anckarsvärd

Foto: Annaelle Gallery, Karlavägen 15b. Utställningen pågår 6 oktober – 6 november 2016

 

Anckarsvärd är skribent, konstnär och it-pedagog, verksam i Stockholm och Glasgow. Han driver även konstnärssiten: www.altruistartists.blog.se, samt sänder podradion: "Konstliv", från Konstnärshuset. Anckarsvärd har speciell fokus på konstnärsdrivna gallerier.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.