Publicerad 17 december 2015 Av I Konstkommentarer Med 84373 Visningar

Samtidskonsten “rekonstrueras”

Verksamheten på Lunds konsthall ska “rekonstrueras”. Det vill kommunens kulturpolitiker, enligt ett förslag som lades fram strax före ett möte i kulturnämnden i förra veckan. Nyheten slog ner som en blixt från klar himmel, även om den som följt debatten kring konsthallen inte bör vara förvånad. Konsthallens chef, Åsa Nacking, har under senare år fått utså mycket kritik från politikerhåll. Programmet har varit för smalt och besökarna för få, har man menat. Utbudet måste breddas och pengar sparas. Och jag som inbillade mig att Lund var en välmående och akademiskt bildad stad. Man ville ju nyligen ansöka om att bli Kulturhuvudstad.

En plan för hur “rekonstruktionen” ska gå till ska presenteras i februari nästa år. Men vad betyder det märkliga ordvalet i klartext? Ansvariga politiker har uttalat sig svävande i media, men det är svårt att tro att man avser något annat än nedläggning. Åtminstone av konsthallens nuvarande inriktning. Utställningarna i Lunds konsthall har dock ett riksintresse. Som kritiker är det självklart att hålla mig informerad om det som visas där. Och det är möjligt inte minst genom gratiskatalogerna som man producerar till varje utställning. Tala om en pedagogisk insats! Politikerna i Lund verkar vara okunniga om hur lätt det är rasera en kvalificerad verksamhet som byggts upp under lång tid. Och helt ovetande om vad armlängds avstånd innebär.

Nu rasar debatten för fullt i media och på Facebook har gruppen “Stop the closing of Lunds konsthall” snabbt fått flera tusen medlemmar. Kanske kan den kraftiga opinionen få politikerna på andra tankar. I Kalmar lyckades man ju få konstmuseets chef Bengt Olof Johansson återanställd för en tid. Återstår att se vilken inriktning museets utställningar får när den nya chefen är på plats där.

Men Lund och Kalmar är inte de enda platserna där samtidskonsten är hotad. På Dalarnas museum i Falun vill museets ledning avskaffa tjänsten som konstintendent och ersätta den med personal utan kompetens på konstområdet. Varför prioritera ned just konsten? Konsthallen i Dalarnas museum ligger, liksom Lunds konsthall, dessutom i en byggnad specialritad för verksamheten. En insändare i Dalarnas Tidningar uttrycker en oro för konstlivet i regionen och vädjar till museet att ta sitt förnuft tillfånga. I Falun ifrågasätts konstens betydelse inifrån museet, och även på Värmlands Museum i Karlstad omorganiserar man. Där försvinner nu halvtidstjänsten som curator för samtidskonst. Konstnären Jörgen Svensson, som haft tjänsten sedan 2012, konstaterar i en intervju med P4 Värmland att det därmed endast finns privata arenor för samtidskonst i länet.

Konflikten kring Lunds konsthall är således en av flera pågående. Samtidskonstens utrymme krymper runt om i landet. Det som borde vara en given plats för diskussion och reflektion av situationen idag hotas. Vad är det som är så skrämmande oviktigt med fri konst?

Magnus Bons

Foto: Bob Bovin

Jag är Konstens redaktör sedan hösten 2015. Förutom på Konsten.net skriver jag i Dagens Nyheter, Konstperspektiv och Fotografisk tidskrift.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.