Publicerad 05 maj 2019 Av I Konsten väljer Med 1741 Visningar

Roxy Farhat på Index

Index rektangulära lokal intas av tre röda trianglar i olika höjd. På varje podium står tre stora skärmar. Längs väggarna ett par läsplattor. Sammantaget en presentation av verk Roxy Farhat gjort under de senaste tio åren.

Till varje skärm finns ljudspår via hörlurar. Roxy Farhat och en annan kvinna i kostym berättar om Minimal Kompetens. En byrå som erbjuder kursen för att komma till rätta med patriarkatet, strukturen som legat i vägen för allt. Männen som genomgått utbildningen är nya befriande människor. Stilistiskt känns videon (ca 7 min) lika mycket som ett säljmaterial som upplysningskampanj. Tänk ändå om världen kunde bli en bättre plats bara av ett köp av rätt produkt.

I musikvideon The Decency Squad agerar Farhat tillsammans med två kvinnor i traditionell svart muslimsk dräkt. De drar genom stan till fots och i bil. Rappar och läxar upp: Ta på er! Tänk på hur ni ser ut! En skruvad och obehaglig blandning av skön låt, böljande textilier och stenhårt budskap. Som betraktare lämnas man i sanningen att de vi ger röst åt ges makt och vad vi lyssnar till påverkar oss.   

Roxy Farhat, f. 1984 i Teheran, bor och arbetar i Stockholm. Hon har en gedigen konstnärlig utbildning i ryggen – en kandidatexamen från Konstfack och en MFA från UCLA, University of California Los Angels. Hon har gjort musikvideor med kända artister och en pjäs för Sveriges Radio tillsammans med dramatikern Dimen Abdula och musikern Zhala.

Hennes konst kommenterar och adderar till vår tids begrepp, estetiska uttryck och politiska diskussioner. Råmaterialet är visuell kommunikation och produktionen av identitet, med människan och hennes berättelser i fokus. Att allt inte övertygar till samma grad känns rimligt. Det vore verkligen ett omöjligt krav att ställa. Farhat tar sig an nuet med energi och öppenhet. Det vittnar om hopp inför framtiden. Och en inspirerande övertygelse om att allt kunde vara annorlunda. Ofta agerar hon i sina verk och samarbetar med andra, med vilka redovisas nogsamt i utställningen.

Att Index presenterar Farharts arbete känns naturligt. Både konstnär och arrangör tar sig helhjärtat an uppgiften att arbeta med konst, men utan att tyngas ner av förutfattade meningar om vad det utrymmet kan omfamna. Man väljer att bjuda in och struntar i gränsdragningar. Det är värt ett besök.   

Jenny Danielsson

Foto: Index, Kungsbro strand 19. Utställningen pågår 6 april – 26 maj 2019

Jenny Danielsson är frilansskribent och tycker om att prata konst. Det gör hon i podcasten The Artword och i Danielsson & Carlson, som hon driver tillsammans med Oscar Carlsson. Med studier i konstvetenskap och idéhistoria i bagaget har hon arbetat både på museum och galleri.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.