Publicerad 23 maj 2018 Av I Frågeformuläret Med 1936 Visningar

Konstens frågeformulär # 86: Ulf Lundin

Ulf Lundin, ”5-9”, 2013, HD-video, 27:18 min, video loop

Beskriv din konst med tre ord: Vardaglig, tråkig, rolig.

Hur ser din arbetsprocess ut? Jag går till min ateljé även om jag inte vet vad jag skall göra. Jag har i princip kontorstider och industrisemester. Gör jag ingenting när jag väl är där så kommer jag förr eller senare till en punkt när det blir så tråkigt att jag måste ta mig för något. Oftast vet jag åt vilket håll jag vill ta mig innan jag börjar på något. Nästan allt jag gör handlar delvis om mänskliga beteenden vilket gör arbetet intressant och oförutsägbart. Oftast börjar jag med att samla in ett stort utgångsmaterial som jag sedan sorterar och försöker hitta en estetisk form för. Sedan är det bara att göra och pröva och ändra sig och göra om igen…

Vad inspireras du av? Jag måste nog tyvärr svara livet. De flesta av de grejer som jag gjort är omöjliga att härleda till en specifik inspirationskälla. Det hade ju varit enklare om man hade ett recept på hur man blev inspirerad, men det har jag inte. För mig handlar det nog om att ta in så mycket som möjligt, på så många sätt som möjligt.

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Nästan bara mina egna, tidigare och pågående arbeten, samt skisser. Förutom dem så har jag ett fotografi av en handskriven lapp som jag fått av Marcus (se nästa fråga) med texten: ”Förlåt mitt slarv”, underskrivet med Viola.

Philip-Lorca diCorcia, ”Head # 13”, 2000, fotografi

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? De konstnärer som påverkat mig mest är nog de som funnits nära mig på ett eller annat sätt, som lärare, studiekamrater eller kollegor. Den allra viktigaste är Marcus Hansson som sitter i ateljén bredvid min. Vi har ett pågående samtal som sträckt sig över tjugo år. Annars har till exempel On Kawara, Sophie Calle och Philip-Lorca diCorcia varit viktiga för mig.

Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? Philip-Lorca diCorcia ”Heads”. Jag tycker det skulle passa in bland mina egna verk, men nu är det ju inte jag som gjort det.

Vad är konst till för? Konst är bra på att behandla tvetydigheter. Den ger oss möjlighet att tänka på saker på ett icke formulerat, eller utomspråkligt sätt. Det gäller både när man gör konst och när man tar del av den.

Vad är konst inte till för? Konst skall inte vara något annat än konst. Den bästa konsten går ingen annans ärenden än sin egen. Det är ju naturligtvis en utopi, vi är ju alla beroende av någon eller något, men det är värt att sträva efter.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Det finns många saker man kan göra. En sak vore att de som har makt och möjlighet att stödja konsten håller sig borta från innehållet i den. Den mest spännande konsten rör sig fritt. Det finns många viktiga frågor i samhället som konsten naturligtvis kan vara med och diskutera, men det finns en uppenbar risk när konstnärer försöker anpassa sig till önskemål som finns från de som sitter på pengarna.

ulflundin.nu

Ulf Lundin är just nu aktuell med videon ”5-9” som under VAFT (Video Art Festival Turku) kommer att projiceras utomhus nattetid på Turku stadsbibliotek 23 – 27 maj. 25 augusti har han vernissage för ett nytt fotografiskt arbete på Galleri Magnus Karlsson

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.