Publicerad 19 april 2018 Av I Frågeformuläret Med 6316 Visningar

Konstens frågeformulär # 82: Olof Nimar

Olof Nimar, Rain Delay, 2016. Archival inkjet print, artist made frame, varje bild 42x42cm (totalt 6st). Från utställningen Rain Delay på Galleri Ping-Pong, Malmö

Beskriv din konst med tre ord: Organisk och artificiell.

Hur ser din arbetsprocess ut? Ofta börjar det med en nyfikenhet för en plats, ett objekt, eller ett material som jag fotograferar. Men det är inte för än jag har fått tillbaka det framkallade negativet och jobbar med det tvådimensionellt som jag kan se om det är något jag vill gå vidare med, och i så fall vilken riktning jag vill ta. Något som många gånger innebär att jag måste ta mig tillbaka till platsen och fotografera om. Med ramarna jag bygger till bilderna, önskar jag tillföra en närvaro i rummet, något fysiskt som kan fungera som en länk mellan betraktaren och fotografiet.

Vad inspireras du av? Grönsaksavdelningen i matbutiker. Färgkombinationer i tennisbanor. Eller t.ex. parker och trädgårdar.

Blinky Palermo (1943-1977), Times of the Day IV, 1976. Private Collection. © Blinky Palermo/ARS, New York. Photo: Bill Jacobson Studio, New York

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Bortsett från egna bilder bl.a. ett vykort av sjön Fagertärn. Sjön är känd för sina vilda röda näckrosor som idag är fridlysta. Vissa forskare menar på att det är från Fagertärn näckrosorna i Claude Monets damm härstammar.

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Louise Lawler har fungerat som en viktig ingång för mig i fotografiet. Jag upptäckte henne för första gången på Documenta 2007 när jag bl.a. fastnade för verket ”Pollock & Tureen, Arranged by Mr. & Mrs Burton Tremaine Connecticut” (1984). Även Mary Heilmann är en konstnär jag har tittat extra mycket på. Hennes sätt att arbeta med måleri har ofta påmint mig om att göra just det jag tycker är viktigt.

Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? ”Times of the Day” av Blinky Palermo.

Vad är konst till för? Många olika saker, svårt att nämna någon enstaka som skulle vara viktigare än det andra.

Vad är konst inte till för? Osäker.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Skattepliktiga arbetsstipendier som motsvarar en genomsnittlig lön.

olofnimar.com

Olof Nimar arbetar inför en separatutställning på Gislaveds Konsthall som öppnar hösten 2018. Han deltar i Malmö Open Studios den 5 maj 2018 malmoopenstudios.se

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.