Publicerad 21 mars 2018 Av I Frågeformuläret Med 7126 Visningar

Konstens frågeformulär # 78: Matti Sumari

Matti Sumari, Cementa & Toyota – A Fable of Two Sisters, stillbild ur video, HD video med ljud, 08:51 min, 2016

Beskriv din konst med tre ord: Förädlad mutant snyltgäst.

Hur ser din arbetsprocess ut? Det börjar med att jag intresserar mig för någonting, till exempel ett fenomen, olika material, en situation eller en plats. Jag tänker länge tills beståndsdelarna kokas ihop till en konkret plan för ett verk. Därefter börjar det fysiska arbetet: samla ihop information eller material till skulptur, eller filma eller vad det nu kan vara. Sen jobbar jag vidare efter planen tills allt är klart, dock brukar projekten mutera lite och ändra sin form under resans gång.

Vad inspireras du av? Soptunnor och avfallscontainrar som källor till information: om vår samtid, om vilka vi är och hur vi lever.

Judith Hopf, “!hear rings!”, utställningsvy, Kaufmann Repetto, Milano, 2016

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Den ogräsprydda vyn från ateljéfönstret över Norra Sorgenfri industriområde samt mina ateljékollegors arbeten. 

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Jag arbetade som assistent åt Judith Hopf i Berlin och hon fick mig att förstå att konst kan innehålla allvar och humor parallellt, vilket var en viktig insikt.

Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? Niki de Saint Phalles skulpturpark Giardino dei Tarocchi i Toscana.

Vad är konst till för? Den behöver inte vara till för någonting, den bara är. Den kan sätta igång tankegångar och förvåna. I bästa fall ger det något.

Vad är konst inte till för? Torka sig i baken med… fast nja, det kunde ju vara intressant, jag hade faktiskt en sån projektidé någon gång, hmm…  Penningtvätt. 

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Fler offentliga verk av alla slag, överallt. Ett per invånare minst! Vilken drömstad. 

mattisumari.com

Matti Sumari var senast aktuell med separatutställningar på Cementa & Toyota på ACUD Gallery i Berlin och på Schimmel Projects – Art Centre Dresden. Han är en av konstnärerna som driver utställningsplattformen Alta Art Space i Malmö, och kommer delta i Malmö Open Studios 5 maj 2018 malmoopenstudios.se

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.