Publicerad 14 mars 2018 Av I Frågeformuläret Med 8467 Visningar

Konstens frågeformulär # 77: Ida Persson

Ida Persson, installationsbild från utställningen Docile Bodies på Galleri Erik Nordenhake

Beskriv din konst med tre ord: Stort smått, 2D/3D, objekt/arkitektur.

Hur ser din arbetsprocess ut? Jag jobbar metodiskt. Bygger små modeller eller gör små skisser på papper eller mdf efter en formel eller frågeställningar jag har. Sedan målar jag dessa i stort format på duk. Det är spännande för hur mycket jag än förbereder och planerar så händer det alltid något oväntat i överföringen från litet till stort. Det är sällan det färdiga verket ser ut som förlagan.

Vad inspireras du av? Jag inspireras av andra konstnärer. Fröjden med att gå och se konst är när den dels väcker frågor och funderingar men också när den gör att man inte kan bärga sig att få komma till ateljén och jobba. Jag inspireras också av film och böcker. Exempel på dessa är 2001: A Space Odyssey av Stanley Kubrick och novellsamlingen Bloodchild av Octavia E Butler.

Janet Cardiff and George Bures Miller, FOREST (for a thousand years…), 2012, Karlsaue park, documenta 13, Kassel

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Jag har privilegiet att ha en nära relation till mina ateljékollegors konst: Julia Selin, Matti Sumari, Petter Dahlström Persson, André Talborn och Jens Lindqvist.

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Hilla och Bernd Becher, Richard Serra, Ann Edholm.

Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? FOREST (for a thousand years…) av Janet Cardiff and George Bures Miller.

Vad är konst till för? Det är en flytande plattform som inte har några skyldigheter men som kan göra utrymme för kommunikation och eftertanke vid oväntade ställen och tillfällen.

Vad är konst inte till för? Ekonomisk tillväxt. Det får gärna vara en följd men det ska inte vara förutsättningen för att konsten ska få ta plats från början.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Ett bättre samtal. Det är en ganska låg allmänkunskap om konst och kultur i Sverige jämfört med många andra länder i Europa. Att vi redan i skolan får lära oss att kultur är viktigt och inte bara få ta del av det som blivit över efter bortrationalisering. Att låta humanioraämnena ta större plats skulle även öka intresset och känslan av tillhörighet som jag tror många saknar.

idapatriciapersson

Ida Person arbetar just nu i ateljén och var senast aktuell med en utställningen Docile bodies på galleri Erik Nordenhake i Stockholm sommaren 2017. Hon deltar i Malmö Open Studios i maj 2018 malmoopenstudios.se

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.