Publicerad 23 februari 2018 Av I Frågeformuläret Med 6385 Visningar

Konstens frågeformulär # 74: Björn Säfsten

Björn Säfsten, Landscapes of I, dansare: Ilyas Odman, Sophie Augot, Will Rawls. Foto: Chrisander Brun

Beskriv din konst med tre ord: Rörelsebaserad, underfundig och språkforskande.

Hur ser din arbetsprocess ut? Processen är ett flätande av samtal och praktiserande av rörelser. Jag jobbar i nära samarbete med dansarna, vi skapar konsten tillsammans och därför är processen alltid ett ledande av en grupp. En grupp som både behöver kunna tänka och samtala kreativt och kritiskt, samt kunna praktisera och framställa de tankarna, göra dem till koreografi. Enkelt sagt så pratas det, dansas, pratas och dansas om vartannat och det leder till att verket allt mer utkristalliseras steg för steg.

Vad inspireras du av? Av goda samtal med nära vänner; av språkforskning, filosofi, bildkonst och även andra koreografer och dansare. Har t ex en favoritprofessor som en kan se på Youtube som heter Paul Fry som föreläser i lingvistik – har jag torka så är han en som direkt får mig på banan igen.

Gunnel Wåhlstrand, Mother Profile, 2009. Samling Magasin III. Foto: Björn Larsson

Vilka bilder har du omkring dig där du jobbar? Post-it lappar med idéer och stödord samt små skisser jag gör själv. Som ett sätt att minnas alla koncept och förslag, att leka i dramaturgin med. Gillar att kunna visualisera processen för att kunna komma vidare.

Vilken annan konstnär har varit viktig för dig? Flera olika, det har bytt många gånger under min karriär. När jag var tonåring var det Per Jonsson, idag inspireras jag av Jeff Wall, Marlene Monteiro Freitas bland många andra. 

Vilket konstverk önskar du att du gjort själv? Skulle gärna ha gjort en av Gunnel Wåhlstrands bilder. Jag har alltid tecknat och gillar det mycket. Att vara så briljant som hon hade varit en dröm.

Vad är konst till för? Det den tar sig an. Aldrig allt eller inget, men något specifikt som behöver behandlas och adresseras. Något som behöver pratas, kännas, tänkas, smakas, höras, ses… Kanske erfaras för både konstnären och dess publik.

Vad är konst inte till för? Konsten är inte till för att begränsas eller bestämmas över av andra än dem som deltar i den; konstnärerna och dess publik.

Vilken åtgärd skulle främja konsten? Fler mötesplatser med publiken, starkare etablering och kunskapande från tidig ålder – en närmre relation till hela samhället egentligen. För det behövs mer resurser och en långsiktig seriös Kulturpolitik. 

bjorn-safsten.com

Björn Säfsten är just nu aktuell med verket Landscapes of I på Inkonst i Malmö, premiär 20 februari. Verket turnerar sedan vidare igenom Sverige med Riksteatern

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.