Publicerad 24 augusti 2015 Av I Konsten väljer Med 2672 Visningar

Invigningsutställning på A-venue i Göteborg

_MG_8240(1)En ny tillfällig utställningshall har precis invigts i Göteborg . A-venue, som är ett tvärkonstnärligt samarbete mellan Akademin Valand, Högskolan för design och konsthantverk samt Högskolan för scen och musik, är inrymd i en före detta biograf och butikslokal på välbesökta Kungsportsavenyn.

Jag besöker A-venue en stekhet augustidag mitt under Göteborgs Kulturkalas, Live Action och Way Out West. Flera nyfikna flanörer i shorts har övergett sina langos och ölglas för att se scen- och musikhögskoleeleven Benedikte Esperis performance Out of Site, vilken framförs med förvånansvärd kontroll och grace trots förbundna ögon. Verket inleds på Avenyns myllrande trottoar, för att så småningom avancera in i utställningslokalen. Härinne cirkulerar Esperi runt ett böljande hav av vinglas medan kringgärdande skärmar flimrar av dokumentationer från tidigare performance.

Konststudenten Andrei Venghiacs (Valand) fantastiska video Aktion, där en man moppar ett lerigt gräsfält, är också performativt förankrad. Den bisarra handlingen refererar till myten om heroisk destruktivitet men likaså till konstnärers, i många fall, reella utanförskap. I en serie svartvita fotografier fortsätter hans intresse för naturromantiska föreställningar och frågor rörande osynlighet.

still_Andrei_Venghiac_Aktion2Vid Valand studerar likaså Amanda Hart, vars fotografier fångar vapenfixeringen i USA, från barndomens leksakssubstitut till vuxenvärldens dödliga produkter. I samma rum breder Åsa Linds (HDK) egenhändigt tillverkade tegelklossar ut sig på golvet i en truppliknande samling. Människoliknande attribut har karvats in och enligt utställningshäftet ska samtliga figurer utläsas som kvinnor, ett slags manifestation för systerskap. För Martin Horgan, också från HDK, är det träets inneboende kraft som fascinerar, vilken han formar med en kontemplativ och sökande koncentration i en myriad av former.

Strategin att blanda konstgenrer från olika fakulteter visar sig fungera utmärkt. De åtskilda disciplinerna tjänar på att röras samman och mixas; stagnationen uteblir och vi bjuds på något nytt. Steget mellan dem är inte heller så långt som man ibland kan tro. En rafflande friktion sker likaså när den annars ganska stängda akademiska världen och den göteborgska gallerifloran tillåts ta plats på folkliga Avenyn – och sällan har jag sett så många besökare i en utställningslokal dagtid, efter att vernissagen ägt rum. A-venue kommer bara vara öppet en begränsad tid, närmare bestämt 243 dagar, men förhoppningsvis kan händelsen inspirera till andra, spännande initiativ.

Sara Arvidsson 

Foto: Benedikte Esperis (överst),  Andrei Venghiacs (nederst)

Adress: Kungsportsavenyn 25, Göteborg. Invigningsutställningen pågår 12 augusti -5 september 2015

Konstkritiker och skribent i Göteborg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.