Publicerad 04 november 2010 Av I Konstkommentarer Med 2114 Visningar

1000 skatare som Twittrar

Jodis-Twittering-Skateboards-11000 apor som slumpmässigt slår på tangenterna på var sin skrivmaskin borde om de hade oändligt med tid kunna skriva ett litterärt mästerverk, men klarar 1000 skatare av att Twittra, frågar sig konstnärsduon Jodi. ”Sk8monkey” består av ett trådlöst tangentbord med hjul som kan användas som skateboard. När någon kliver upp på brädan och åker trycks tangenterna slumpvis ner och skickas till ett Twittterkonto på Internet. Precis som talesättet om de 1000 aporna skulle det bland alla dessa slumpmässiga tweets, rent teoriskt i alla fall, kunna dyka upp riktiga meningar. ”Sk8monkey” är ett projekt som påminner en hel del om Jodis tidigare net.art verk där de dekonstruerar den sociala webbens verktyg. Den stora skillnaden med ”Sk8monkey” är att det egentligen inte undersöker eller lyfter fram tekniken bakom Twitter utan fokuserar i stället på  innehållet. Ser då Jodi Twitter som en enda ström av meningslöst babbel, som de 1000 aporna som slumpmässigt hamrar på sina skrivmaskiner och som kanske någon gång lyckas säga något intressant? En sak är säkert, att vi idag producerar fruktansvärt mycket text, och huvuddelen varken har litterära kvalitéer eller ens värda att lägga på minnet. Mycket av den sociala webben består, precis som det verkliga sociala samtalet av notiser, skvaller, kallprat, spontana känslouttryck, ja, helt enkelt sånt som utgör själva smörjmedlet i det sociala samtalet mellan människor. Så det är väl rimligare att förvänta sig att de 1000 aporna kommer att skriva en antal notiser om väder och vind eller skvaller om grannen än att presterar ett litterärt verk. Och att ”Sk8monkey” kommer att frambringa meningen “Jag dricker kaffe” snarare än “Jag tänker alltså finns jag”.

Att vi befinner oss i en textbaserad tidsepok är något som en nyligen gjord undersökning bekräftar. Det visar sig nämligen att var tredje svensk skulle vilja ge ut en egen bok. Att vilja ge ut en bok är en sak men att hinna är en annan sak. Många börjar ambitiöst med nya blogg. och skrivprojekt men snart hinner verkligheten i kapp dem. ”Sorry I Haven’t Post” är en blogg av  konstnären Cory Archangel där han postar ursäkter från andra bloggar om varför man inte har hunnit blogga den senaste tiden. Ni känner säkert igen situationen. Man blir sjuk någon vecka, reser bort, datorn kraschar, eller något annat viktigare dyker upp och när man ska återuppta sitt bloggande igen börjar man med att ursäkta sig för läsaren och förklara varför man inte har uppdaterat bloggen den senaste tiden. Det intressanta är den personliga ton som uppstår i dessa inlägg mellan läsaren och skribenten. I själva ursäkten finns ett förtroende när man i många fall avslöjar rent privata saker om varför man inte har kunnat bloggat. Man har haft mycket att göra på jobbet, varit sjuk, haft en hjärtattack, eller det har helt enkelt inte hänt något som varit värt att skriva om (en självinsikt som fler i bloggvärlden kanske borde ha).  

Länkar:
“Sk8monkey” av Jodi
http://twitter.com/sk8monkey
“Sorry I Haven’t Post” av Cory Arcangel http://sorry.coryarcangel.com/

Mathias Jansson (text), Jodi (foto)

Mathias Jansson konstkritiker med inriktning mot New Media Art, främst Game Art och net.art. Har tidigare skrivit för bl a för Konstperspektiv och Computer Sweden.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.