Publicerad 22 januari 2010 Av I Konstkommentarer Med 5165 Visningar

Vem vill DU se som chef för Moderna Museet?

modernaDenna vecka kungjordes att Lars Nittve kommer att lämna Moderna Museet i och med att hans förordnande som chef går ut den 31 oktober. Inte helt oväntat har redan spekulationsvågorna börjat svalla höga kring vem som skall/bör bli hans efterträdare. Kulturdepartementet kommer inom kort att formulera en platsannons. Rekryteringskonsulten Michaël Berglund Executive Search kommer att hjälpa regeringen att välja rätt person för jobbet. Givetvis känner vi på Konsten vårt ansvar att också bidra. Därför överlåter vi till dig, kära läsare, att ge din synpunkt på vem som skall bli nästa chef för Moderna Museet! Vi har samlat namnen på de kandidater som oftast förekommit i diskussionen, och lagt till några egna “wildcards”. Omröstningen kommer att hållas öppen i två veckor från och med idag fram till och med den 5 februari!

Vem bör bli nästa chef för Moderna Museet?

 • Lars Vilks, konstnär (40%, 186 Röster)
 • Ernst Billgren, konstnär (11%, 50 Röster)
 • Daniel Birnbaum, Staedelschule i Frankfurt (8%, 39 Röster)
 • Sara Arrhenius, Bonniers konsthall (8%, 36 Röster)
 • Isabella Nilsson, Göteborgs konstmuseum (7%, 32 Röster)
 • Helst en icke-svensk chef! (6%, 29 Röster)
 • Maria Lind, Bard College (6%, 28 Röster)
 • Sune Nordgren, Kivik Art (3%, 12 Röster)
 • Marie-Louise Ekman, Dramaten (2%, 10 Röster)
 • Mårten Castenfors, Liljevalchs konsthall (2%, 8 Röster)
 • Claes Nordenhake, gallerist (1%, 6 Röster)
 • Cecilia Widenheim, IASPIS (1%, 6 Röster)
 • Åsa Nacking, Lunds konsthall (1%, 5 Röster)
 • Jan Åman, f.d. Färgfabriken (1%, 5 Röster)
 • David Neuman, Magasin 3 (1%, 3 Röster)
 • Bo Nilsson, f.d Charlottenburgs konsthall (1%, 3 Röster)
 • John Peter Nilsson, Moderna Museet (1%, 3 Röster)
 • Helena Persson, Norrköpings konstmuseum (1%, 3 Röster)

Samtliga röster: 465

Loading ... Loading ...

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

15 Kommentarer

 1. Det finns bara TVÅ konstnärer av dessa 20-talet kandidater. Av alla dessa är utan varje tvekan Lars Vilks mest lämpad. Han är mer världsberömd än alla de andra tillsammans.
  Lars Vilks står upp för konsten och för firheten. Hero!!

 2. Det här verkar riggat. Lars Vilks leder med 83 röster framför Daniel Birnbaum 21 och Maria Lind 19. Eller…?

 3. Riggat? Det beror på hur man ser saken. Kolla på Lars Vilks blogg – där ser man att han har startat en egen kampanj för att samla röster, inklusive en programförklaring och kampanjbild. Det är förklaringen! /Admin

 4. @Admin
  Och…? Eller är det legitimt att faktiskt visa intresse för tjänsten?

 5. Så sant! Det är kul att någon till och med kampanjar… Även om jag inte är helt säker på hur seriös Vilks är med sin “ansökan”. En viktigt del av hans framtoning är ju att man aldrig ska veta riktigt var man har honom. /Admin

 6. Det måste vara av största vikt, ur alla synpunkter, att en chef för ett konstmuseeum som kallar sig Moderna, är en person som tänker själv, tydligt och oförtröttligt, också med risk för sitt liv, värnar friheten att uttrycka sig och som inte går i någons ledband.

  Det är möjligt att det finns någon annan än Lars Vilks som är lämplig, men ingen av de namn jag sett i diskussionen har gjort något intryck på mig ännu.

  Här finns utrymme för ytterligare ansträngning från eventuella kandidater.

 7. Kampanj å kampanj….jag tror att det var löftet om “20 kvinnliga konstnärer hyllar Karl XII” som fick dom tveksamma att slutligen rösta på Lars Vilks.

 8. Jag får det till TRE konstnärer….eller har Marie louise Bergenstråhle De Geer Ekman tappat sina Aura?

 9. Nyligen utnämndes Jeffrey Deitch till ny chef för Museum of Contemporary Art i Los Angeles. Hans har varit både kritiker, curator, gallerist och konsthandlare i sin karriär. Är vi svenskar för konventionella i vår syn på hur en institutionschef skall vara? Är det dags att vara lite mer förutsättningslös och kreativ?

 10. Att VIlks leder beror på en kampanj som anhängare av honom spridit genom bloggosfären i syfte att öka hans röster här.

 11. Sveriges konstliv är svårt härjat av nepotism och gammalt tänkande så att rekrytera en chef från utlandet är nästan en förutsättning för att moderna ska leva upp igen. Moderna museet bör följa med sin samtid på ett sätt som inte skett sen 60-talet. Utvecklingen där moderna är på väg att förvandlas till ett historiskt museum över modernistepoken måste stävjas till varje pris.

 12. Vilks är ju rolig, polariserande och välorienterad och har rätt unika konstnärliga meriter. Det vore intressant och naturligtvis alltför annorlunda för att vara troligt.

 13. J.Deitch till MOCA …. Faile/Blu/Os Gemeos på TATE Modern, Faile till Gagosian Gallery, Mr Brainwash till Opera Gallery, Shepard Fairey vs Obama, Banksys verk som förenar ”verklighetens folk” med ”kultureliten” .. etc etc. Moderna borde ”haka på” den internationella trenden så mitt förslag blir NUG med nuvarande kulturministern som ek.rådgivare/fundraiser. Deras titlar borde bli; NUG= Högre än Över Intendent medan Lena A-L får ta över Lasses titel.

  Ps.Deitch/MOCA .. vad händer nu med alla dessa osynliga väggar mellan museums, gallerier, collectors och media? Blir intressant att följa Jeffreys “nya” MOCA.

 14. Vad jag vet så är konstnärer och andra fritänkare de enda pålitliga utvecklarna av civilisationen, vi andra bara förvaltar den.

 15. Det är klart att Lasse Vilks. Den gamle sure pratkvarnen, ska bli chef!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.