Publicerad 14 maj 2010 Av I Gå och se! Med 3706 Visningar

Tuija Lindström på Angelika Knäpper Gallery

nepentheslaughingTuija Lindströms nya utställning gör inga anspråk på att bryta ny konstnärlig mark eller att göra en markering gentemot annan konst. Det är å andra sidan inte så viktigt för en konstnär som under  mer än 30 års tid tillhört den svenska fotografiska eliten. Bilderna som utgör huvuddelen av utställningen är ”porträtt” av köttätande växter, tagna med hjälp av en rörlig scanner. Lindströms kollega Helene Schmitz gjorde för ett antal år sedan en fotobok med närbilder av blommor i samband med Linné-jubileet. Så jämförelsen är frestande att göra. Schmitz blommor, lagda mot en svart bakgrund, anknyter till verk som Georgia O’Keeffes målningar. Här är det växterna som symbol för sexualiteten och fruktbarheten som står i förgrunden, färgerna är sensuella och varje fuktdroppe återges med knivskarp skärpa.

Tuija Lindströms växter befinner sig i andra änden av detta spektrum, om ett sådant kan sägas existera. De svävar i ett vitt tomrum, en närmast kirurgisk eller laboratoriemässig omgivning som ger avbildningen ett kliniskt intryck. I bildernas tillkomsthistoria kan man spåra en periods sjukdom som drabbat konstnären, men det är ingen nödvändig information för förståelsen av verken. Lindström möter sina köttätande vänner på samma sätt som vi skulle möta väsen från en främmande planet: med nyfikenhet, förundran och kanske även en gnutta fruktan.

Adress: Tegnérgatan 4, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 8/5-13/6

Anders Olofsson (text), Tuija Lindström (foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.