Publicerad 28 december 2010 Av I Galleriet Med 6317 Visningar

Torbjörn Johansson på Verkstad

verkstadtextGalleriet är Konstens nya vinjett! I Galleriet kommer vi att koncentrera oss på att visa utställningsbilder, ackompanjerande av en kortare förklarande text. Först ut är Torbjörn Johansson.

Verkstad – ett rum för konst i Norrköping öppnade i maj 2009 och har sedan dess etablerat sig som en utställningsarena för samtidskonst i Norrköping. Sedan starten har Verkstad visat utställningar av varierade slag och presenterat enskilda konstnärskap såväl som grupputställningar. Fredagen 19 november öppnas dörrarna för en separatutställning med Torbjörn Johansson. Enkom för den här utställningen har konstnären har producerat ett flertal nya verk och platsspecifika installationer. Verkstad befinner sig i Norrköpings gamla industriområde och rummen andas gammal fabrik och mekanisk verkstad. I Johanssons utställning är spåren från tidigare verksamheter, rymden och mellanrummen med och bidrar till upplevelsen. I utställningen står färg i fokus, färg som medium och upplevelse. Rummet är Johanssons duk och han angriper den både med målarfärg och ljus. Han har arbetat tillsammans med experter på färgfirmor och trotsat gränserna för olika färgprodukters användbarhet.

I utställningen visar han bland annat tredimensionella objekt av stelnad färg. I ett litet, märkligt, sällan använt, rum där väggar och golv av betong fortfarande är täckta av spindelväv och tjocka dammlager har en kritvit blank färg trängt in. Den sipprar ut från ett par ventilationshål högt upp på väggen. Färgen tycks ha landat på golvet, därefter har rummet lutats, och sedan har det vita runnit undan. Resultatet är ett rum där tyngdlagen är ställd på ända eller ett utrymme som liknar en gammal smutsig hink som använts som färgbehållare. En färgserie om nio kulörer, samtliga iögonfallande och klara, återkommer ett flertal gånger i utställningen. På en vägg hänger träpinnar av det slaget som används för att röra om i färghinken på prydliga rader. De har doppats i nio olika färgburkar och vittnar om måleriprocessen. Johanssons verk beskriver många gånger själva görandet och tillblivelseprocessen är en del av hans installationer. Ljuset, som används mycket medvetet av Johansson, växlar mellan att vara en utstuderad färgbärare och en brutal, bländande stråle. Kontraster och sakers skiftande tillstånd är ett genomgående tema i utställningen. Det vita skiner bredvid det ruffiga och vi påminns överallt om den påtagliga skillnaden mellan rinnande och stelnad färg, som två skilda sinnestillstånd.

Utställningen pågår under perioden 19 november – 15 januari

Can't display images:

Redaktionen står som författare av osignerat material och av texter som inte författats av en av Konsten.net:s ordinarie skribenter.

1 Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.