Publicerad 29 november 2011 Av I Gå och se! Med 2079 Visningar

Torbjörn Johansson på Färgfabriken

phpThumb_generated_thumbnailjpgTorbjörn Johanssons utställning “The Colour Of My Eye” i Färgfabrikens projektrum är en fortsättning på vad som alltmer kommit att verka som ett konstnärligt livsprojekt. Johansson har genom en följd av utställningar och fristående verk undersökt färgens relation till våra sinnesorgan, inte bara synsinnet utan även känseln och vår förmåga till rumslig orientering. I utställningen på Färgfabriken har han kombinerat flera sätt att uppleva färg, vilket gör utställningen till ett litet äventyr för den som är intresserad av upplevelser av det stillsamma slaget.

Färgen rinner långsamt i videoprojektionens form, den tränger upp mellan golvplankorna eller fram under en stängd dörr. Eller så behärskar den helt enkelt väggen i torkad konsistens. En av Barnett Newmans målningar, “Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue IV”, attackerades 1982 av en besökare på Nationalgalerie i Berlin. Motivet för angreppet var att gärningsmannen faktiskt var rädd för målningen. Hur någon kan blir rädd för en målning kan låta som en gåta, men efter en stund i Torbjörn Johanssons rum börjar man känna en smygande obehagskänsla. Färgen som bubblar upp mellan golvplankorna eller tränger fram under dörren skvallrar om mystiska krafter som vi varken kan se eller ta på.

Utställningens dolda budskap lyder helt enkelt: do not mess with paint(ing). Samtidigt som konstnären förvandlar den måleriska upplevelsen till något multidimensionellt spränger han också in en ambivalent känsla av att konst är betydligt mer än förströelse på helgpromenaden. För innan du vet ordet av har den diskreta, abstrakta målningen på din vardagsrumsvägg tagit över hela din värld.

Adress: Lövholmsbrinken 2, Liljeholmen/Stockholm
Utställningen pågår under perioden 25/11 – 8/1 2012

Anders Olofsson (text), Färgfabriken (foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.