Publicerad 05 februari 2012 Av I Gå och se! Med 2324 Visningar

Sverdrup och Segerberg på Aura

wpid-SverdrupS.jpeg

Tidens gång är i fokus för utställningen Ouroboros i Krognoshuset. Ordet har betydelsen av en orm eller drake som biter sig själv i svansen. Bilden som har använts som tankefigur av allt från forntida egyptier till alkemister är en symbol för universums återkommande natur där liv skapas ur död och förstörelse. Metaforen med ormen som äter upp sin egen svans för att leva vidare i en evig cykel av återfödelse kan appliceras på tillvarons repetitiva vardagslunk där årstiderna avlöser varandra. När ett år har gått tar oundvikligen ett annat vid.

Årets första dag brukar inte vara en vacker syn. Resterna från den stora festen dagen innan har satt sina spår i landskapet. I vart och vartannat gathörn ligger tomma flaskor och förbrukade nyårsraketer utspridda. Dessa träpinnar, ihåliga papphylsor och kapslar tömda på pyrotekniskt innehåll har konstnärerna samlat ihop och använt i en gemensam installation i två delar. Den ena är en skulptural installation bestående av tomma hylsor. Liksom en stad i miniatyr, ett landskap i papp, eller varför inte en gigantisk panflöjt, brer den ut sig över golvet i rummet på övervåningen.

Den andra kanske mer dynamiska delen är en rörlig installation som visas som en film nere i källaren. I ett repetitivt mönster lutar en person ömsom en träpinne, ömsom ett batteri med tomma rakethylsor mot väggen i fothöjd. Genom att de plockas fram och tas bort skapas olika konstellationer. I samspelet mellan de ljusbruna raketresternas geometriska volymer och skuggan av dem bildas en helt annan estetik än den levande och sirligt färgsprakande målning som de pyrotekniska fyrverkerierna avtecknar mot natthimlen kring tolvslaget. En storstads skyline och båtar mot horisonten tillhör de bilder som framträder för mitt inre.

Ninia Sverdrups och Daniel Segerbergs konstellationer av upphittat material kan liknas vid en mänsklig strävan att skapa något beständigt innan det efter några sekunders uppflammande, precis som en nyårsraket, lika snabbt går upp i rök igen. Den är också ett exempel på att det går att göra bra konst av det som förbrukats och lämnats därhän, även efter att krutet tagit slut.

Adress: Krognoshuset, Mårtenstorget, Lund
Utställningen pågår under perioden 14/1-12/2

Lena Karlsson (text), Aura (foto)

Konstintresserad Lundabo med bland annat en filosofie magisterexamen och påbyggnadsutbildningar i kultur- och vetenskapsjournalistik i bagaget. Förutom att vara en av Konstens skribenter arbetar jag som allmänjournalist.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.