Publicerad 16 september 2010 Av I Gå och se! Med 1676 Visningar

“Smell of Pepper” på Peter Bergman

pepperDet skall vara en grupputställning i höst! När utställningssäsongen drog igen för ett par veckor sedan var separatutställningarna lätt räknade. Andréhn-Schiptjenko, Wetterling Gallery, Angelika Knäpper Gallery, Galleri Magnus Karlsson, Magasin 3, Liljevalchs – listan kan säker göras längre. Orsakerna till detta kan man spekulera i. Osäkerhet vartåt konstmarknadens vindar blåser, ovanligt många hål i utställningsprogrammet eller helt enkelt en önskan att göra en bred exponering av vad galleriet har att erbjuda? Säkert finns det lika många förklaringar som det finns gallerier. Faktum är dock att grupputställningarna i flera fall är ordentligt curerade och väl genomtänkta.

Ett sådant exempel är Peter Bergmans “Smell of Pepper”, där galleriet dessutom överlåtit åt konstnären Jakob Krajcik att vara co-curator. Urvalet av konstnärer skiljer sig från de andra grupputställningarna genom att de för det första inte tillhör galleriets “stall” och för det andra allesamman är utländska. Det sistnämnda är bara det smått suicidalt i en konsthuvudstad där den svenska provinsialismen fortfarande står sig stark. “Smell of Pepper” rör sig i en domän av tillvaron där allehanda dunkla fenomen som magi, drömmar och spiritism frodas. Totalintrycket blir därför något splittrat, och spänner från konstnärskollektivet Kimberly Clarks trashiga skyltdocka till Maeghan Reids sensuella, Klimtinspirerade måleri. Men det är svårt att inte falla pladask för Nina Rhodes tilltufsade ökenkänga (bilden), som trånar framför en en mörk spegel.

Adress: Torsgatan 41, Stockholm
Utställningen pågår under perioden 9/9 – 16/10

Anders Olofsson (text och foto)

Jag är Konstens grundare. Min bakgrund är brokig, och omfattar allt från IT-konsulting till konstkritik. Jag överlämnade redaktörskapet till Magnus Bons i september 2015 och slutade skriva som kritiker. Numera hittar man mig på Statens Konstråd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.